Sednica Vlade Srbije: obezbeđen novac za spomenik Zoranu Đinđiću

Sednica Vlade Srbije: obezbeđen novac za spomenik Zoranu Đinđiću

12/03/2018 Off By
Vlada Republike Srbije danas je donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bio realizovan.

Grad Beograd će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenik počela odmah.

Skupština grada Beograda donela je na sednici koja je održana 8. juna 2016. godine odluku da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Zoranu Đinđiću na kojeg je izvršen atentat 12. marta 2003. godine i imenovala Odbor za podizanje spomenika.
Grad Beograd je 10. marta 2017. godine raspisao dvostepeni međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Zoranu Đinđiću. Konkurs, na kome je učestvovalo 40 autora, završen je 21. oktobra 2017. godine. Međunarodni žiri koji su činili: vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vladimir Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista dodelio je prvu nagradu radu “Strela” autora Mrđana Bajića i njegovog tima.

Grad Beograd isplatio je nagrade nagrađenim autorima, kao i onima koji su ušli u drugi krug u iznosu od 19.000 evra. Tokom pregovora koje je Grad Beograd vodio sa timom prvonagrađenog autora dogovoreno je da se spomenik Zoranu Đinđiću postavi posle završetka rekonstrukcije Studentskog trga koji će biti pretvoren u pešačku zonu. U međuvremenu, tokom 2018. godine prvonagrađeni tim pristupiće izradi spomenika. Spomenik će biti postavljen na renoviranom Studentskom trgu i biće u obliku belo – srebrne strele, visine 6,20 metara sa zvučnim efektima koji će omogućiti da svako ko priđe spomeniku čuje reči premijera Đinđića.♦