JUNKER I HAN U BEORADU// Srbija pred značajnim reformama!

JUNKER I HAN U BEORADU// Srbija pred značajnim reformama!

26/02/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Srbija pozdravlja Strategiju koju je Evropska komisija (EK) predstavila i koja nam daje dodatan podstrek da brže i bolje radimo na reformama, rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije sa predsednikom EK Žan Klodom Junkerom.


Predsednik Vučić je istakao da poseta Junkera i komesara Johanesa Hana predstavlja značajan podsticaj da Srbija nastavi sa reformama u procesu pristupanja EU i da se menjamo kako bismo mogli da budemo deo društva kojem želimo da pripadamo:
“Zahvalan sam Junkeru na trudu, angažmanu i svim naporima, jer on nije uvek poštovao sve birokratske procedure, trudio se da nalazi najbolja rešenja na Zapadnom Balaknu. Kada sam ga molio za okvirne datume u kojima bismo mogli optimističnije da posmatramo budućnost, znao sam da nisam tražio nešto što je lako dobiti. Ne govorim da je 2025. godine garantovan ulazak, već godina koja bi mogla da bude godina našeg priključenja evropskoj porodici naroda”, rekao je Vučić na konferenciji za medije sa Junkerom.
Vučić je još rekao da je na današnjem sastanku bilo reči i o odnosima Beograda i Prištine i postizanju pravno valjanog sporazuma sa Prištinom.

“Nemamo ništa što bismo krili, zamazivali narodu oči. Za zamajavanje je bilo vremena u prošlosti koliko hoćete, skrivali smo teške i lake stvari, a ja to ne želim. Imali smo otvoren razgovor sa Junkerom i Hanom, kojeg smatram takođe iskrenim prijateljem Srbije i regiona, o odnosima Beograda i Prištine”, rekao je Vučić.

Istakao je da su pred Srbijom teški zadaci, a da je ono šta ćemo izabrati kao cilj naše unutrašnje pitanje. Rekao je i da je zahvalan Junkeru što govori ono što jeste, bez dlake na jeziku.
Tokom svog obraćanja Vučić je rekao da večeras ide u Berlin kako bi od nemačke kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Žan Klod Junker novinarima u vili “Mir”je istakao da je Srbija zemlja kandidat koja je najviše napredovala u pristupu EU. Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost, rekao je predsednik EK. Izjavio je da je Srbija prešla deo puta “i to impresivan deo puta” na putu ka EU.

“Ima još problema kada je reč o vladavini prava i da se poprave i neke stvari u pravosuđu, ali je veliki napredak ostvaren”, rekao je Junker na konferenciji za novinare sa predsednikom Vučićem.

Junker je govorio povodom pitanja upućenog predsedniku Vučiću da li se slaže sa ministrom Ivicom Dačićem da nećemo zbog EU izvršiti harakiri:

“Nećemo tražiti od ministra spoljnih poslova da izvrši harakiri. Želimo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije”, poručio je Junker.♦