EVROPSKA UNIJA// Skopje na startu evropske turneje Junkera i Hana

EVROPSKA UNIJA// Skopje na startu evropske turneje Junkera i Hana

26/02/2018 Off By

 

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker pozvao je danas Makedoniju da sa susednom Grčkom reši 25-godišnji spor u vezi sa svojim imenom, kako bi Skopje moglo da počne poregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

 

-Završite posao sa Grčkom. Ne namjeravam da držim predavanje onima koji u tome učestvuju”, rekao je Junker.

Junker je juče doputovao u Makedoniju i time počeo turneju po zemljama Zapadnog Balkana, u okviru koje će posetiti i Albaniju, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Šef EK se u Skoplju sastao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i čestitao Makedoniji na “brzini sprovođenja reformi” koje su potrebne da bi se pridružila EU.

Junker je napomenuo da u Skopje nije došao da bi najavio tačan datum za početak pregovora sa EU, ali je istakao da je Makedonija na pravom putu nakon što je postigla napredak, prenose agencije.

-Ako nastavite ovim putem, u roku od nekoliko mseci daćemo priliku EK da predloži otvaranje pregovora Savetu EU”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije u Skoplju sa Zaevim.

Junker, koji je u Skoplje doputovao zajedno s komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, rekao je da je Makedonija postigla impresivan napredak, ali da mora da napravi još koraka na putu ka Uniji.

Prema njegovim riječima, EU će odluke o zemljama kandidatima donositi odvojeno, na osnovu njihovih pojedinačnih zasluga.
Junker i Han danas dolaze u Beorad.(MINA)♦