Makedonski predsednik Ivanov kod Erdogana: Turska neće menjati svoj stav o imenu Makedonije

Makedonski predsednik Ivanov kod Erdogana: Turska neće menjati svoj stav o imenu Makedonije

21/02/2018 Off By

 

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je, u vezi sa sporom oko imena između Grčke i Makedonije, istakao da Turska neće menjati svoj dosadašnji stav o tom pitanju.

– Ovdje nema mesta nikakvoj sumnji. Mi smo, ustvari, bili prva zemlja koja je priznala njeno ustavno ime. Stav o tom pitanju koji imamo danas ima ćemo i ubuduće. Turska u diplomatiji nikada nije zauzimala ambivalentan stav. Nakon što donesemo odluku o nečemu, mi dajemo život za takvo što – rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka u Ankari s predsednikom Makedonije Đorgom Ivanovim.
– Nadamo se da će dve zemlje uzajamnom voljom prevazići ovo pitanje. U tom kontekstu, od ključnog značaja je i integracija Makedonije u evroatlantske organizacije. Turska u tom smislu, kao i ranije, i dalje podržava Makedoniju – dodao je Erdogan.
Naglasio je kako je upravo poseta Ivanova važan pokazatelj snažnih odnosa i prijateljskih osećanja između dve zemalja. Istakao je da je tokom sastanka iskazana snažna volja da trgovinski odnosi Turske i Makedonije u budućnosti budu još snažniji i dostignu stepen političke i kulturne saradnje obe zemalja. Izrazio je i uvjerenje da je zajedničkim naporima trgovinsku saradnju dveju zemalja moguće dodatno povećati, dodajući kako Turska istinski želi da poveća investicije u Makedoniji.
– Nadam se da će u narednom periodu u Makedoniji biti još više turskih kompanija koje će pomoći da ekonomija te zemlje bude još razvijenija i snažnija – rekao je Erdogan. Naglasio je i kako teroristička organizacija FETO, koja je 15. jula 2016. godine pokušala da izvrši puč u Turskoj, predstavlja prijetnju za obe zemlje.
– Uz podršku naših prijatelja, terorističku organizaciju FETO ćemo iskoreniti s područja Balkana. Odlučni smo da pasiviziramo organizaciju u celom svetu – kazao je turski predsednik.
Na pitanje novinara o pokušaju terorističkih grupa, odanih sirijskom režimu, da uđu u Afrin u Siriji, Erdogan je istakao da su se pomenute militantne snage povukle nakon ariljerijske vatre, ispaljenje u znak upozorenja.
– U večernjim satima šiitske militantne snage su se kamionetima zaputile prema Afrinu, ali su se morali vratiti nazad nakon ariljerijske vatre, ispaljenje u znak upozorenja. To pitanje je time zasad zatvoreno – rekao je Erdogan.
Ivanov je u obraćanju novinarima istakao da je Makedonija svesna borbe protiv terorizma koju vodi Republika Turska.
– Svjesni smo da su vam FETO i druge terorističke organizacije nanele štetu. Mi smo odmah dali podršku Turskoj i njenim demokratski izabranim zvaničnicima – kazao je Ivanov.
Naglasio je kako Makedonija i Turska imaju vrlo snažne odnose na svim poljima. – Ovom prilikom se zahvaljujem Turskoj što nam je godinama pružala bezuslovnu podršku na putu prema NATO-u – rekao je Ivanov. Također je izrazio zahvalnost Turskoj i zbog, kako je rekao, principijelnog stava po pitanju rešavanja problema oko imena između Grčke i Makedonije. Na kraju je pozvao turskog predsednika da u maju poseti Makedoniju, što je Erdogan načelno prihvatio, ukoliko mu to druge obaveze budu dozvoljavale.(AA)♦