Kosovo: Nema demarkacije sa Crnom Gorom bez srpske podrške

Kosovo: Nema demarkacije sa Crnom Gorom bez srpske podrške

20/02/2018 Off By
Kosovski dnevnik Zeri piše da je sednica vlade Kosova, koja je bila planirana za danas u 14 časova i na kojoj bi trebalo da se izglasa dogovor o demarkaciji,odložena je na neodređeno vreme zbog toga što vladajuća koalicija nema dovoljno glasova, bez obzira na podrsku poslanika iz redova LDK.

 

Vladajuća koalicija bez glasova Srpske liste nema više od 77 glasova za demarkaciju, jer je za međunarodni dogovor potrebno najmanje 80 glasova poslanika.
Vlada Kosova odlučila je da povuče predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom kako bi posle podne parlamentu dostavila novi zakonski predlog.

Povod za takvu odluku je zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma koji su prošle nedelje potpisali predsednici Kosova i Crne Gore – Hašim Tači i Filip Vujanović, kojim se omogućava korekcija “granične linije ako za to postoje argumenti”.
Ramuš Haradinaj, posle sednice Vlade izjavio je da će se u parlametu odlučivati o aneksu sporazuma i izveštaju Špetima Bulićija.

Glasaće se za dogovor, a ostali dokumenti će biti naknadno usvojeni.

“Sednica će biti sazvana sutra ili prekosutra. Zato što mi nemamo vremena za gubljenje. Mi ćemo parlamentu proslediti na glasanje zakon. Ali i dodatna dokumenta i izveštaj komisije Špetima Bulićija, Kosovo će glasati za zakon, a ostala dokumenta će biti odobrena,” rekao je Haradinaj.

Za povlačenje zakona nisu glasali ministri Srpske liste, dok je Haradinaj ocenio značajnim što su oni prisutni na sednici.♦