Orašac: svečana proslava Dana državnosti

Orašac: svečana proslava Dana državnosti

15/02/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Danas je u Orašcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao, kao prvi predsednik Srbije, svečanoj proslavi Dana državnosti .

Vučić je podsetio okupljene građane da su najviđeniji Srbi Šumadije 1804. godine podigli ustanak protiv osmanlijske vlasti i zakleli se na vernost Srbiji, Karađorđu i jedni drugima.
Predsednik je dalje rekao da “slaveći današnji dan, slavimo dve svetle i svete vrednosti za koje su se naši preci borili, slavimo slobodu i srpsku državu. Slobodu nam je osvetlio Karađorđe, a državu uspostavio gospodar Miloš”.
Rekao je i da sloboda nije ništa drugo nego pravo i obaveza da ljudima kažeš i ono što ne žele da čuju. Zato i danas na Dan državnosti, moram svima da kažem da je dugačak i težak put pred nama i da nam je ispostavljena velika, gadna cena, da su podigli planinske vence uslova, prepreka i obaveza oko nas”.

Vučić je kao predsednik Srbije rekao da je dužan da ukaže na probleme, a najvažniji i najteži je problem smanjenja broja stanovnika. Kao predsednik Srbije, brinem o našoj budućnosti, a budućnost su deca.

Zemlju čine ljudi, a Srbija ostaje bez ljudi zbog demografske recesije, rekao je.

Pre Vučića okupljenim Šumadincima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Rekao je da smatra da od Orašca nema boljeg mesta da se sublimira težnja srpskog naroda za slobodom.

“Danas, Srbija je vraćena srpskom narodu i srpski narod, gde god bio, okuplja se oko nacionalne ideje, države, identiteta”, rekao je Dodik i potsetio da nema hrvatskih, bosanskih ili drugih Srba, već samo srpski narod sa svojom tradicijom, slavom, jezikom i pismom.
Proslavi su prisustvovali članovi vlade Srbije, RS, sveštenstvo, predvođeno patrijarhom Irinejom, vojni vrh i drugi zvaničnici.
Povodom Dana državnosti Aleksandar Vučić primio je čestitke mnogobrojnih svetskih zvaničnika.
Čestitke su uputili predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik NR Kine Si Đinping, predsednik SAD Donald Tramp, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Italije Serđo Matarela, predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos, predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Finske Sauli Ninisto, predsednik Švajcarske Alan Berze, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i drugi državnici.♦