Nemački ministar Sigmar Gabriel: Srbija mora će da prihvatiti nezavisnost Kosova!

Nemački ministar Sigmar Gabriel: Srbija mora će da prihvatiti nezavisnost Kosova!

15/02/2018 Off By
Srbija mora će da prihvatiti nezavisnost Kosova, njene bivše pokrajine, kako bi se pridružila Evropskoj uniji, rekao je u Prištini nemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel.

“Ako Srbija želi da napreduje prema Europskoj uniji, izgradnja vladavine prava je glavni uslov, ali naravno isto tako i prihvaćanje nezavisnostzi Kosova”, rekao je Gabriel na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem. “To je centralni uslov na putu prema Evropi”.
Gabriel je rekao kako je istu poruku dao i srpskim vlastima u Beogradu u srijedu. Srbija hoće da se pridruži EU-u do 2025., datum koji je postavio Brisel i koji treba da uključi u svoje okvire sve zapadno balkanske zemlje.
Gabriel je rekao i da će Nemačka da pomogne Kosovo da priznaju pet zemalja članica EU-a koje to još nisu učinile, Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

– Omogućavanje članstva u Evropskoj uniji je konačni cilj. Jedan od uslova za to je da se uvere pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo da takvo priznanje ima smisla jer Kosovo više nikad neće biti deo Srbije. Članstvo u Evropskoj uniji je dobro za sve”, rekao je on.
Podsetimo da je Nemačka, jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom i Velikom Britanijom. Ona je i jedan od najvećih investitora na Kosovu. (Agencije)♦