IVICA DAČIĆ PRIREDIO NOVOGODIŠNJI PRIJEM ZA ŠEFOVE DIPLOMATSKIH MISIJA I MEĐUNARONIH ORGANIZACIJA

14/01/2015 Off By

 

I pored toga što je članstvo u EU naš glavni prioritet, želimo da razvijamo svestrane, prijateljske odnose i saradnju sa svim zemljama i time doprinesemo međunarodnom miru, stabilnosti i svima neophodnom prosperitetu


______-_20141218_1587023537
PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić priredio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunaronih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija.
Pozdravljajući goste Ivica Dačić je rekao da «Početkom maja prošle godine kada smo se sreli po prvi put nakon mog imenovanja za šefa srpske diplomatije govorio sam vam o spoljnopolitičkim prioritetima tada tek formirane Vlade Republike Srbije. O nastavku procesa evrointegracija i dijaloga Beograda i Prištine, uključujući sprovođenje do sada postignutih dogovora, o produbljivanju i jačanju odnosa sa susedima i ukupne regionalne saradnje, kao i odnosa sa najznačajnijim akterima evropske politike i našim tradicionalnim prijateljima i partnerima širom sveta, te o delovanju naše diplomatske službe u funkciji ekonomskog oporavka zemlje i unutrašnjih reformi.»
Šef srpske diplomatije govoreći o prioritetima naše spoljne politike rekao da i u novoj 2015. godini ostaju isti:
»Svi politički činioci u Republici Srbiji intenzivno rade na njenom uključivanju u aktuelne tokove međunarodne saradnje, što je uticalo i na nesumnjivi porast međunarodnog kredibiliteta naše zemlje koja je u prethodnom periodu, da pomenem samo neke od naših aktivnosti, bila domaćin Samita Kina-CIEZ sredinom decembra, na kome je učestvovalo 14 premijera i 3 vicepremijera, kao i Konferencije o Zapadnom Balkanu pod nazivom: „Ekonomsko upravljanje i povezivanje“, koja je krajem oktobra u Beogradu okupila ministre spoljnih poslova i ekonomije iz regiona i zvaničnike EU.
Naš prvi strateški prioritet je i dalje članstvo u EU, o čemu u zemlji postoji najširi mogući društveni i politički konsenzus. EU je ujedno i naš najvažniji trgovinski i investicioni partner. Put ka članstvu u EU sagledavamo kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, čemu je Vlada Republike Srbije istinski posvećena. Nadamo se što skorijem otvaranju pregovora o članstvu. Svesni smo ozbiljnosti zadataka koji su pred nama i neophodnosti nastavka reformi u svim oblastima. Ohrabruje to što je dosadašnji tok evropskih integracija pokazao da raspolažemo neophodnim administrativnim kapacitetima i da smo u stanju da u kratkom roku usvojimo i implementiramo evropski acquis, što, uveren sam, prepoznaju i naši evropski partneri.
I pored toga što je članstvo u EU naš glavni prioritet, želimo da razvijamo svestrane, prijateljske odnose i saradnju sa svim zemljama i time doprinesemo međunarodnom miru, stabilnosti i svima neophodnom prosperitetu.
Srbija je posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim zemljama regiona u cilju jačanja stabilnosti i promocije zajedničke evropske budućnosti. Uvereni smo da se samo kroz otvoren i kontinuiran dijalog mogu rešavati otvorena pitanja čime se na najbolji način doprinosi razvoju stabilnog, ekonomski povezanog i u punoj meri saradnji okrenutog regiona.

Za srpsku diplomatiju ova godina je izazova i velikih očekivanja imajući u vidu naše aktuelno predsedavanje OEBS-u. Nastojaćemo da se i kao predsedavajući OEBS-u afirmišemo kao pouzdan partner i da u skladu sa svojim mogućnostima, doprinesemo rešavanju pitanja od značaja za stabilnost i bezbednost evropskog prostora i šire. Predanim angažmanom Ministarstva spoljnih poslova, ali i drugih resora Vlade, nastojaćemo da konkretno i konstruktivno doprinesemo jačanju sve tri dimenzije OEBS-a i radu organizacije u celini, posebno u kontekstu aktuelne krize u Ukrajini koja će, svesni smo, biti dominantna tema na agendi OEBS i tokom ove godine, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.<


PROTOKOL

.

MJV_4411MINISTAR BRATISLAV GAŠIĆ NA NOVOGODIŠNJEM PRIJEMU: CILJ VS JE DA POMOGNE VLADI NA PUTU OPORAVKA DRŽAVE

VS ⇒Ministar je podsetio da je i pored vanredne situacije Vojska obavljala redovne zadatke, a da su vojne

540435_marko-ivanovic-twitter_fPOSLE UBISTVA NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE

Saučešće premijera Turske UBISTVO⇒ Predsednik Vlade Srbije saopštio je turskom premijeru Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba

 

zanijerDAČIĆ RAZGOVARAO SA ZANIJEROM

PROTOKOL Na sastanku sa saradnicima razmenili su mišljenja o ukrajinskoj krizi, obeležavanju 40. godišnjice Helsinskog završnog akta i

 

Tan2014-11-7_101946483_0PEDSEDNIK NIKOLIĆ RAZGOVARAO JE SA PREMIJEROM FRANCUSKE VALSOM

PROTOKOL Francuska je velika podrška na našem evropskom putu, a pokazala se i kao pravi prijatelj tokom poplava