MUP RASVETLIO O SLUČAJ OBJAVLJIVANJA BAZE PODATAKA GRAĐANA

14/01/2015 Off By

U saradnji sa Posebnim tužilaštva za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, policija je organizatora grupe privela Višem sudu u Beogradu


jpeg

Biro za saradnju sa medijima MUP-a

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala rasvetlili su slučaj objavljivanja baze podataka građana i podneli krivičnu prijavu protiv organizatora i suorganizatora hakerske grupe „Srpski hakeri“, zbog postojanja osnova sumnje da su pribavili bazu jedne političke partije i potom je prosledili redakcijama elektronskih i štampanih medija.
U saradnji sa Posebnim tužilaštva za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, policija je organizatora grupe privela Višem sudu u Beogradu.
Reč je o maloletnicima starim 16 godina, a organizatoru grupe Viši sud odredio je pritvor do 30 dana.
Pregledom računarskog sistema osumnjičenih, policija je pronašla maliciozne softverske alat – programe koji služe za vršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka, računarskih virusa i druge elektronske dokaze o izvršenju krivičnog dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao što su podaci o platnim karticama u elektronskom obliku.
Takođe su pronađeni i tekstualni fajlovi na kojima su se nalazila korisnička imena i šifre elektronskih naloga za koje postoji sumnja da pripadaju građanima Republike Srbije.
Računarcka oprema, koja je služila za izvršenje krivičnog dela privremeno je oduzeta.
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, Odjela za borbu protiv visokotehnološkog kriminala rasvijetlili su slučaj objavljivanja baze podataka građana i podnijeli kaznenu prijavu protiv organizatora i suorganizatora hakerske grupe “Srpska hakeri”, zbog postojanja osnova sumnje da su pribavili bazu jedne političke stranke i potom je proslijedili redakcijama elektroničkih i tiskanih medija.
U suradnji s Posebnim tužilaštva za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neovlašteni pristup zaštićenom računalu, računalnoj mreži i elektronskoj obradi podataka, policija je organizatora skupine privela Višem sudu u Beogradu.
Riječ je o maloljetnicima starim 16 godina, a organizatoru grupe Viši sud odredio je pritvor do 30 dana.
Pregledom računalnog sustava osumnjičenih, policija je pronašla maliciozne softverske alat – programe koji služe za vršenje kaznenih djela protiv sigurnosti računalnih podataka, računalnih virusa i druge elektroničke dokaze o izvršenju kaznenog djela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao što su podaci o platnim karticama u elektroničkom obliku.
Također su pronađeni i tekstualni fajlovi na kojima su se nalazila korisnička imena i šifre elektroničkih naloga za koje postoji sumnja da pripadaju građanima Republike Srbije.
Računarcka oprema, koja je služila za izvršenje kaznenog djela privremeno je oduzeta.<


KRIMI

.

560814_silovateljfotomuUHAPŠEN SILOVATELJ

  Policija poziva oštećene koje prepoznaju osumnjičenog sa fotografije da se jave Policijskoj Upravi za grad Beograd na

 

 

duvan121PREŠEVO: ZAPLENJENO 600 KILOGRAMA DROGE

Pretresom „folsfagena” bujanovačkih registraskih oznaka, kojim je upravljao F.O. a na mestu suvozača bio M.O, duvan je pronađen

rsz_raonic_550_350KRAGUJEVAC: HAPŠENJA ZBOG TORTI SA OTPADA

Postoje osnovi sumnje da su 24. decembra 2014. godine, 18.432 komada torti, ukupne težine 13.260 kilograma, donetih na

detska-klinika-e1343575770786SKOPJE: UDAVIO MEDICINSKU SESTRU I BACIO JE SA KROVA KLINIKE

Ubica se se posle zločina zadržao na krovu klinike, preteći da će se ubiti, ali je posle pregovora