Recepti: Krofne

Recepti: Krofne

10/02/2018 Off By

 

Potrebno:

– 1 kg glatkog brašna
– 2 cela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šoljice šećera
– 1 čajna kašika soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mleka
– 1 kocka svežeg kvasca

Priprema:

1. U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme da bude prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se sve diže.
2. Jaja tucite sa šećerom i malom kašikom soli dok ne dobijete penastu smesu, zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte toplo ulje, izmešajte i dodajte kvasac i nakraju toplo mleko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
3. Dobivenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zatim je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobiveni oblici narasnu. Zatim ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
4. Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano na to će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite. Nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bela crta baš kao štoje originalni izgleda).
5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:
1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
2. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
3. Kako bi vam krofne uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego ga umesite zagrijte u rerni oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.♦