Kosovo postavlja uslove EU: bez vizne liberalizacije nema dijaloga sa Srbijom

Kosovo postavlja uslove EU: bez vizne liberalizacije nema dijaloga sa Srbijom

10/02/2018 Off By
Portal “GazetaExpress”, piše danas da je Kosovo postavilo uslove Evropskoj uniji vezane za liberalizaciju viznog režima. Enver Hodžaj, koji je zamenik premijera Kosova, tokom posete Strazburu zvaničnicima EU je rekao da dijalog Kosova sa Srbijom zavisi samo od liberalizacije viznog režima. Nastavak dijaloga nazvao besmislenim ukoliko vize ne budu ukinute.

“Sastao sam se sa velikim pobornikom Kosova u Evropskom parlamentu, predsednikom Odbora za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, Dejvidom Mekalisterom, sa evropskom poslanicom Tanjom Fajon i evropskim poslanikom iz Slovačke, Eduardom Kukanom. Tražio sam njihovu podršku u procesu liberalizacije viznog režima za građane Kosova, jer to podrazumeva individualnu integraciju svakog građanina Kosova u Evropsku uniju, i to je osnovno pravo građana da se slobodno kreću u Evropi,” rekao je Hodžaj. Ukoliko ne dođe do liberalizacije viza za Kosovo nastavak dijaloga sa Srbijom ne bi više imao smisla.
“Ako je Srbija višestruko nagrađena, zbog dijaloga sa Kosovom i Kosovo treba da bude nagrađeno na uravnotežen način u tom pogledu. Stoga, ako Kosovo ne dobije liberalizaciju viza, nakon što bude obavilo svoje zadatke u 2018., ovaj dijalog će izgubiti smisao i to ne samo u političkom planu, nego i u pogledu podrške građana”, rekao je Hodžaj. ♦