Konferencija za medije u Vladi: Srbija je u Strategiji EK prepoznata kao lider

Konferencija za medije u Vladi: Srbija je u Strategiji EK prepoznata kao lider

06/02/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Povodom današnjeg usvajanja Strategije o proširenju EU premijerka Ana Brnabić, ministarka Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Beogrdu Sem Fabrici održali su konferencije za medije.

-Srbija je u Strategiji EK prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti još brže da sprovodi kriterijume i reforme, poručila je Ana Brnabić. Zahvalila je predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru na “hrabroj i vizionarskoj poziciji”, kao i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu na tome što su podržali Srbiju na evropskom putu.
Brnabićeva je rekla da se u Strategiji jasno vidi da će EU pokrenuti šest sektorskih inicijativa koje će imati za cilj jačanje saradnje i dodatnog finansiranja i tehničke podrške od strane EU.
-Jačanje vladavine prave, angažovanje u sektoru bezbednosti i migracija, podrška socijalno-ekonomskom razvoju, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima”, rekla je Brnabićeva i podsetila da je inicijativu za vremensku odrednicu za Srbiju uvek i ponovo tražio predsednik Aleksandar Vučić i mislim da je i ovo odgovor na njegove stavove i uporne zahteve da Srbija dobije vremenski okvir na koji možemo da računamo”, rekla je Premijerka.
-Želim da naglasim da ovo Srbiji daje šansu iako ne i garancije, ne podrazumeva da ćemo automatski 2025. biti članica EU, ali je priznanje za sve napore”.Važna poruka koja je danas poslata je da se priznaju individualni rezultati. Srbija danas treba da bude zadovoljna. Ponosni smo i srećni jer je Srbija prepoznata kao lider. Mi smo naporno radili za to i za to ćemo morati da radimo još mnogo naprednije u nedeljama, mesecima i godinama pred nama”, rekla je premijerka.
Brnabićeva kaže da ako hoćemo da pristupimo EU do 2025. onda je to naš nacionalni interes i svi zajedno treba da radimo na tome: “Nema rasprave, ni podela”.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je EU Strategijom za proširenje uputila snažnu političku poruku “evropskom Balkanu”, posebno Srbiji, koju je prepoznala kao lidera ovih procesa u regionu.

Joksimovićeva je istakla da je ovo jedna od najsnažnijih pozitivnih poruka koje je Srbija od EU dobila od trenutka početka evropskih integracija.

“Današnje objavljivanje Strategije proširenja posebno sa fokusom na Zapadni Balkan, bolji naziv bi bio, na osnovu sadržaja dokumenta, proširenje na evropski Balkan. Ona pokazuje da je Srbija zaista puno uradila, da je još puno posla pred nama, ali da su napori vrednovani na pravi način”, ocenila je Joksimovićeva.

Smatra da Strategija predstavlja dodatni podstrek za Srbiju kao zemlju koja je prepoznata kao lider procesa, kojim ima dodatnu motivaciju u reformskim naporima koji su preduzeti.

Rekla je da je Srbija prepoznata kao lider procesa, u kojem je napredovanje zasnovano na osnovu sopstvenih zasluga.

Joksimovićeva je rekla da je zadržan vremenski okvir 2025, koji je dao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na svojevremenu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da treba da dobijemo jasniji okvir.

“Ova strategija je razrada njegove liderske i vizionarske izjave. Uverena sam da će epilog biti dobar. Ova strategija, pre svega za nas, ali i za druge u regionu, može biti samo motiv da više i brže radimo u korist građana”, navela je Joksimovićeva.

Strategija, prema njenim rečima, pokazuje i da je EU došla u fazu kreiranja, to jest reinvencije sopstvene regenerativne agende, uviđa da mora da bude ujedinjena, solidarnija, demokratičnija kako bi bila spremna da primi potencijalne članice 2025.

Verujemo, dodala je, da će Srbija biti ta, ako ispuni sve uslove, koja će moći da postane članica.
Šef Delegacije EU u Srbiji

Sem Fabrici rekao je da za Brisel Srbija, po pitanju Kosova, nije problem, već predstavlja deo rešenja.

Na opasku novinara na konferenciji za medije da deo javnosti smatra da pitanje Kosova ima “ucenjivački potencijal”, te na pitanje da li je u tom smislu Srbija za EU partner ili problem, Fabrici kaže:

“Ne govorimo o ucenjivanju već o dijalogu između dve strane koje komuniciraju, a mi smo ti koji treba da olakšamo. Nema nikakvog ucenjivanja. Vidimo Srbiju ne kao problem već kao deo rešenja koji će osnažiti EU”, rekao je Fabrici.

I u našem interesu je da imamo Srbiju u našoj porodici, poručio je, te dodao da EU ima svoj način poslovanja, pravila i vrednosti i interese i “oni koji žele da budu deo te porodice moraju te vrednosti da dele”.

“Srbija se na to obavezala a proširenje je mehanizam kojim se to postiže. Srbija je deo rešenja. Postojeći problemi moraju da se reše”, rekao je Fabrici.♦