NBS: Numizmatički novac s likom Nikole Tesle

NBS: Numizmatički novac s likom Nikole Tesle

05/02/2018 Off By
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije „Mish International Monetary Inc“ Robert Miš potpisali su danas Okvirni sporazum između NBS i te američke kompanije kojim se uspostavlja poslovna saradnja na polju numizmatike, a čiji rezultat će biti izrada numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle.

 

Predstavnici NBS i kompanije „Mish International Monetary Inc“ započeli su preliminarne razgovore u junu 2016. godine o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

Tokom važenja ovog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom. Okvirni sporazum se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica. U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice) obezbediti kompanija „Mish International Monetary Inc“, koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda i sl.

Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i naličja). Pri tome je avers jedinstven svih pet godina važenja sporazuma – lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle. Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Saradnjom NBS i kompanije „Mish International Monetary Inc“ promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da se Nikola Tesla, vizionar srpskog porekla, ubraja u red izuzetnih ljudi čiji je naučni doprinos opšte poznat, jer su njegova dela izmenila svet.

Određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.

Projektom se u svetu promovišu i Republika Srbija i njena kulturno-istorijska baština.(Press NBS)♦