Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smeju biti neprijateljske države!

Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smeju biti neprijateljske države!

03/02/2018 Off By

 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom njegove skorašnje posete Zagrebu razgovarati iskreno i otvoreno kako bi se što pre počela rešavati otvorena pitanja između dve zemlje.

 

“Držim da što prije počnemo razgovarati o tim pitanjima da će prije sazrijeti vrijeme da se ona riješe”, rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za Hrvatski radio, ponovivši da je za nju “pitanje svih pitanja potraga za nestalima”.
Naglasila je da se “Hrvatska i Srbija razlikuju u pogledima na prošlost, na 20. stoljeće”.

“Međutim, ono s čime se moramo suočiti su posljedice te prošlosti, a to su upravo nestali, to su mnoga druga pitanja koja proizlaze iz posljedica raspada bivše državne tvorevine, kao što je granična crta, kao što su arhivi i slično, ja ću biti zadovoljna ako dogovorimo tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi raditi”, rekla je.

“Ukoliko ne razgovarate, probleme nećete ni riješiti…mi ne smijemo biti neprijateljske države”, rekla je Grabar-Kitarović.

Vučić bi trebao da poseti Zagreb 12. i 13. februara, nakon što je njegova poseta planirana za novembar prošle godine odložena (Fena)♦