Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

01/02/2018 Off By
Predsednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Rodžer Viker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Engel nominovali su danas osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

 

“Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu”, navodi se u tekstu nominacije, objavljene na sajtu Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da je temeljito dokumentovanje ratnih zločina, koje je obavio FHP, postalo od esencijalnog značaja za obezbedjivanje pravde, kako za Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine.

“Glavni počinitelji, uključujući političke i vojne lidere, prvi put od Drugog svetskog rata odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regiona bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate nasleđe strašne prošlosti”, navodi se u obrazloženju.

U tom tekstu se navodi da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizirali žrtve, dok je većina stanovništva ćutala, ali da je FHP, pod vođstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.

Dodaje se da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.

“Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zalužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinijelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svijetu koji se suočavaju sa sličnim problemima”, navodi se u obrazloženju.(Agencije)♦