LSV: Crkva da plati porez a novac uložiti u biblioteke

LSV: Crkva da plati porez a novac uložiti u biblioteke

31/01/2018 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije, a naročito ministre za državnu upravu i lokalnu samoupravu i finansije Branka Ružića i Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu, navodi se u saopštenju medijima genseka LSV Bojana Kostreša:

 

“Prošlog januara, patrijarh je javno saopštio da crkva neće plaćati porez na imovinu dok joj se ne vrati sva imovina.

Budući da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovodi projekat za bolju naplatu poreza na imovinu u svim opštinama, podsećamo da je prema nekim podacima crkvama i verskim zajednicama vraćeno oko 95 odsto imovine i pozivamo ih da to imaju u vidu.

Više je nego nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Pitamo ministarstva finansija i lokalne samouprave da li su utvrdili koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada.

Deo tog novca bi mogao da se uloži u mnoge zatvorene biblioteke po manjim naseljenjim mestima, poput biblioteke u Stanišiću kod Sombora.

Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi skrećemo pažnju i na detalj da crkva nije u sistemu PDV, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

U međuvremenu, od novca poreskih obveznika još se izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika”.♦