Ulična galerija: Izložba „Vid i vidi. Yess ili Jok“ umetnika Joškin Šiljana

Ulična galerija: Izložba „Vid i vidi. Yess ili Jok“ umetnika Joškin Šiljana

31/01/2018 Off By

 

Ulična galerija i AKC Matrijaršija 2. februara u 20 časova otvaraju izložbu „Vid ili vidi. Yess ili Jok“, umetnika Joškin Šiljana. Paralelno se u Cuk Imago dešava Fijuk sajam na kojem pored brojnih izlagača, učestvuju Ludi Srbi i Bombe devedesetih. Očekujte spektakl!


Na izložbi če biti predstavljeni radovi iz serija Vid i vidi, Yess ili Jok, Snajke, Red brate red,… Kontinuirani istraživački sitoštamparski rad objavljen je u ateljeu AKC Matrijarišija u januaru 2018. godine u okviru rezidencijalnog boravka umetnika. Različiti pristupi mogućnostima medijuma sito štampe u rasponu nanošenja od jedne do 6 ili 8 boja, dali su intenzivne grafike, koje su samo početak daljih upotreba uspešnih primena. Linijom, sopstvenim pismom i jarkim koloritom dolazi do prepoznatljivog šiljanskog efekta: „Joškin ima vesele boje, crta rečenice i pojmove ćirilicom na srpskom, maternjem jeziku, citira mudrosti svoje baba Mileve.“ (G. Stojčetović)

Joškin Šiljan rođen je 1953. u Pirotu kao Nebojša Stojković. Slikarstvom se bavi od 1987, dok zvanično izlaže od 1996. godine. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlju i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Zlatne palete na Prolećnoj izložbi ULUS-a 2006, kao i Velike nagrade za izložena dela u kombinovanoj tehnici na 14. Bijenalu naivne i marginalne umetnosti 2009. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i udruženja Art Brut Srbija.

Potsetimo da se Ulična galerija nalazi u Čavketovom pasažu /pasaž koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu/ Stari grad, Beograd.(Press UG)♦