Rešavanje problema sa imenom Makedonija: Zaev veruje u nacionalni konsenzus

Rešavanje problema sa imenom Makedonija: Zaev veruje u nacionalni konsenzus

28/01/2018 Off By

 

Premijer vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio da je optimista da vlasti i opozicija mogu da dođu do nacionalnog konsenzusa u rešavanju spora s Grčkom oko imena Makedonije.

Zaev je sinoć posle šestočasovnog sastanka državno – političkog vrha na kojem su učestvovali i šef države, ministri spoljnih poslova i odbrane, vicepremijer za evropska pitanja, predsednik najveće opozicione partije VMRO DPMNE i lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI, rekao da proces rešavanja spora sa Grčkom traži posvećenost i političku odgovornost u cilju postizanja nacionalnog konsenzusa.

“Rešavanjem tog bilateralnog spora, koji traje 25 godina, želimo da obezbedimo napredak i integraciju Makedonije u EU i NATO, kao zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našeg naroda”, rekao je premijer.

Da bi bili ostvareni ti ciljevi, kako je naveo, neophodna je uključenost Vlade, opozicije, predsjednika države Đorga Ivanova, kao i pravovremeno i objektivno informisanje građana Makedonije.

Zaev je precizirao da je sastanak, koji je završen malo pre ponoći, bio informativni, da je bilo reči o predlozima medijatora UN (za rešenje spora o imenu Makedonije) Metjua Nimica.(Agencije)♦