Kuhinja: pet lekovitih  začina!

Kuhinja: pet lekovitih začina!

27/01/2018 Off By

 

Svima je poznato da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem povoljno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam i redovno vežbanje.

Ipak, ljudi često zaboravljaju da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebalo bi da se koriste prilikom pripremanja hrane.
Preporučujemo vam pet najlekovitijih začina koje bi svi trebalo da imaju u svojoj kuhinji.

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma poseduje snažna medicinska svojstva koja mogu da eliminišu štetne tvari iz ljudskog organizma. Ono što je još važnije je da poboljšava moždane funkcije i sprečava u nastanku srčanih bolesti. Pomaže i pri smanjivanju artritisa, te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Ovaj začin pomaže pri probavljanju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala da je efikasan i kod prevencije raka, ali i lečenju, i pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rešavanja zavisnosti od cigaretama i problemima sa štitnom žlijezdom.

Cimet

Najčešće se koristi kod pripremanja slatkiša, ali pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod snižavanja holesterola, a svi bi trebalo da ga koristiti jer pomaže i pri prevenciji raka, srčanih udara, i trovanja hranom.

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eteričmo ulje koje se može pronaći u biljkama kao što su mrkve i celer. Dokazano je kako smanjuje holesterol, depresiju i teskobu, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.

Đumbir

Olakšava i potiče varenje hrane, ublažava nadutost i želučane tegobe, i sprečava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog delovanja koristi se i u lečenju alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.♦