Beorad: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Beorad: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

26/01/2018 Off By

 

Ranka Čičak


Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predvodio je centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu.

 


-Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda i genocid nad srpskim i romskim narodom u Evropi bili najveća sramota koju je svet dozvolio pod zlikovačkim režimom Adolfa Hitlera i njegovih saveznika i sledbenika, rekao je Zoran Đorđević, koji je položio venac na spomenik. Dodao je da je Drugi svetski rat za jevrejski i srpski narod bio slavan i tužan:
“S jedne strane velika pobeda 1945. godine začinjena je najvećim zlodelom koje prati svet od njegovog osnivanja”, istakao je Đorđević.


Prema njegovim rečima, stradanje srpskog naroda u genocidu sprovedenom od ustaškog režima zločinačke NDH u Drugom svetskom ratu je dokaz da bezumna šovinistička ideologija fašističkih sistema na svom putu zla i destrukcije ne određuje za odstrel i istrebljenje samo pripadnike drugih rasa i običaja, već i narode koji su veoma slični po etničkom poreklu i jeziku.
Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, predstavnici Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.♦