Nemačka upozorava svoje građane: Nemojte da putujete na sever Kosova!

Nemačka upozorava svoje građane: Nemojte da putujete na sever Kosova!

26/01/2018 Off By

 

Posle ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, nemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je građane koji putuju na Kosovo ili koji se nalaze na Kosovu da budu oprezni i po mogućstvu da izbegavaju putovanje u četiri srpske opštine na severu Kosova.

 

Upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Nemačke objavljeno je u sredu, 24. januara, na zvaničnoj web stranici pod naslovom “Smernice za sigurnost putovanja na Kosovu”
“Na sjeveru Kosova, u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, bezbednosna situacija je i dalje napeta”, navodi se u saopštenju. Iako nasilje nije usmereno protiv stranaca, nije isključena mogućnost nasilnih incidenata, iako su to možda izolovani slučajevi”, navodi se i dodaje “da su napetosti povećane nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića 16. januara od strane nepoznatih ljudi”.
“Iz tog razloga, nemačkim građanima koji planiraju da putuju na severu savjetuje se da izbegavaju da putuju tamo”, stoji u upozorenju Ministarstva.
Što se tiče ostatka Kosova, saopštenje Ministarstva inostranih poslova Njemačke navodi da je “situacija stabilna, iako postoji potencijal za proteste”.♦