Posle ubistva Olivera Ivanovića: “Ubistvo bi moglo da bude ono što je Kosovu bilo potrebno”.

Posle ubistva Olivera Ivanovića: “Ubistvo bi moglo da bude ono što je Kosovu bilo potrebno”.

23/01/2018 Off By
Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu Edvard P. Džozef (Edward P. Joseph), analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Foreign policy pod naslovom “Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno”.

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Džozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile “najverovatnije moćni kriminalni elementi”, koji, kaže, bujaju “na severu, gdje vlada bezakonje”.

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, “mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu”.

Navodi i da Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može odvojiti sever od “svoje bivše, odcijepljene pokrajine”.
Srbija i region su, po njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji.

“I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića”, kaže Džozef, i, nakon podsećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sever Kosova odvoji.
Kosovski Albanci su, zaključuje Džozef, “partneri” Srbiji u istoj toj iluziji.
“Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli da počine zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredjeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom”, navodi Džozef.

Istovremeno, upozorava da bi eventualna podela Kosova automatski potaknula secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije”, smatra Džozef.

Međutim, profesor misli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, neće moći sami da postignu kompromis.

“Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene”, ocenjuje Džozef i tvrdi da “samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU”.

Vašington ne može više priuštiti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao “podugovaračima”, imajući u vidu “rusku prijetnju”.(Agencije)♦