Poseta premijera Japana Srbiji: konferencija za medije bez pitanja novinara!

Poseta premijera Japana Srbiji: konferencija za medije bez pitanja novinara!

15/01/2018 Off By

Ranka Čičak

Ministarka za evropske interacije u vladi Srbije Jadrnka Joksimović i ambasador Japana u Beogradu Đunići Marujama potpisali su notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

U kratkom obraćanju novinarima predsednik vlade Japana i predsednik Srbije uglavnom su ponovili ono što su razgovarali sa privrednicima.
Gost je rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Balkana i da Japan smatra da su odnosi sa njom veoma važni. On je podržao reforme Srbije i zemalja zapadnog Balkana koje nameravaju postati članice EU. Predložio je Alijansu Japana i zapadnog Balkana.
Požalio se i na problem naoružavanja Severne Koreje:
– Dogovorio sam se sa Vučićem da ćemo sarađivati u borbi protv toga.
Vučić se zahvalio srpskim prrivrednicima koji su danas uspešno predstavili svoje kompanije. Novinatima je rekao da je od Japana dobio podršku za očuvanje mira na Balkanu. Upoznao je japanskog premijera sa odnosima Srbije i Prištine. Pričao u je o nevoljama kroz koje je Srbija prošla:
– Rekao sam mu da je Srbija u dvadesetom veku pretrpela ogromne žrtve. Imala je mnogo ratova. Ja se nadam da u 21 veku neće biti tako. Znam da ne možemo stići Japan ali ćemo se truditi.
Vremena za novinartska pitanja nije bilo. Sala je bila prepuna, a prve redove zauzeli su japanskiu novinari.♦