Poseta premijera Japana – veliki stimulans privrednoj saradnji!

Poseta premijera Japana – veliki stimulans privrednoj saradnji!

15/01/2018 Off By

Ranka Čičak

Sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima večeras u Palati Srbija prisustvovali su i rukovodioci 16 najvećih japanskih kompanija u našoj zemlji.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će ova poseta biti potstrek ekonomskoj razmeni Srbije i Japana. Srbija je zemlja koja je prošla kroz ekonomsku reformu i danas ima stabilnu privredu i finansije. Javni dug je smanjen. Budžet je u suficitu. Svetskja banka Srbiju je proglasila za lidera jugoistočne Evrope u reformama. Kreditni rejtind je povećan, a Srbija je na sigurnom putu ka EU i viđena je kao prva zrmlja koja će u narednom periodu i zvanično postati deo Evrope. Ipak Srbija svakog dana u svom razvoju postavlja pred sebe nove zahteve:
– Jačanje ekonomije je novi izazov za našu vladu – zaključičla je premijerka.
Šinzo Abe ocenjuje da je svakog dana sve više japanskih kompanija zainteresovano za Srbiju. Nedavno je osnovana i japanska poslovna alijansa u našoj Srbiji. On ipak misli da ima mesta da se jačaju ekonomski odnosi i nada se da će ova poseta tome doprineti.
Aleksandar Vučić rekao je gostima da sa područja Srbije imaju najveći domet za privredno poslovanje. Jer Srbija ima dobru saradnju sa Turskom, Rusijom, Belorusijom, a i sa svim zemljama u regionu. Zato japanske kompanije ne mogu da nađu bolje mesto za poslovanje. U poslednjih nekoliko meseci otvorena je japanska firma Jazaki u Šapcu a na tenderu za fabriku koja će prerađivati otpad pobedile su japanska i francuska kompanija.
Vučić kaže da su naši radnici obrazovani i vredni:
– Teško je takve radnike naći u drugim delovima Evrope. Mi imamo i mogućnosti da vaša ulaganja podržimo i različitim subvencijama. U Srbiji imate iskrenog partnera sa kojim vašu dobit možete višestruko uvećati.♦