Russia Today: rešenje balkanske krize je u obnovi Jugoslavije!

Russia Today: rešenje balkanske krize je u obnovi Jugoslavije!

14/01/2018 Off By
Russia Today (RT)objavila je zanimljiv komentar Nila KIarka, svog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u koji analizira aktualne napetosti u regionu i kao rešenje problema nudi obnovu Jugoslavije. S obzirom na to da Russia Today finansira ruska država i da je reč o medijskom projektu, čiji je zadatak da afirmiše interese Vladimira Putina, treba ovom tekstu da se obrati posebna pažnja.

U tekstu se navodi kako ”svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale” pa se, očekivano, kritikuje što uticajni američki Savet za spoljne poslove (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu.
RT smatra da za sve potencijalne krize koje sada prete regionu nije kriva ruska politika nego su ”posljedica ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”. Proziva se CFR zbog toga što brani opstajane Bosne i Hercegovine i pita zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodredelenje albanskog stanovništva.
”Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?” pita se RT u komentaru.
Ističe se da su ”mnogi ljudi u regionu nostalgični za Jugoslavijom” i spominje se Gallupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (”koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije”), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

”Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regiona odlučili da se ujedine u federalnu državu”, naglašava se u komentaru RT-a i dodaje se: ”Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo.”

Russia Today zaključuje da sada umesto ”jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu”, da to odgovara ”imperijalnim težnjama SAD-a”, i da je ”jedini način da se problemi na Balkanu reše povratak u prošlost”. Predlaže se ”postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije”, koja bi s Albanijom ”potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje. ”Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas”, konstatira se u komentaru objavljenom na RT-u.(Izvor Index.hr)♦