Grčka: Crkva protiv imena Makedonije

Grčka: Crkva protiv imena Makedonije

11/01/2018 Off By

 

Stalni Sveti Arhijerejski sinod Grčke pravoslavne crkve je danas, u pismu premijeru Aleksisu Ciprasu, izrazio “zabrinutost povodom zbivanja u vezi s nazivom Makedonije”, prenose grčki mediji.

 

“Mi smo nepopustljivi u vezi s rečju ‘Makedonija”, piše u saopštenju upravnog tela te uticajne crkve koja je deo državne vlasti jer, po Ustavu, grčka država nije sekularna.

“To pitanje (makedonsko) nas se tiče i pratimo ga sa uznemirenošću i potresenošću, jer ono nije samo nacionalno i političko, već je i crkveno”, rekao je poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos Drugi o sporu Atine i Skoplja o pravu severnog suseda na upotrebu naziva “Makedonija” .

“Kao hrišćani i kao Grci, čvrsto stojimo iza onoga što smo odlučili”, dodao je mitropolit Kukuša Emanuil, posle današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog sinoda, i ponovio da Crkva negira pravo severnog suseda da se naziva “Makedonija”.

Na pitanje konzervativnog atinskog dnevnika “Katimerini” o reagovanjima na razmatranje rešavanja spora oko naziva između Atine i Skoplja što dve strane najavljuju za ovu godinu, Emanuil je rekao: “Crkva se upravlja ljubavlju. Ne mitinzima, niti ratovima”.

On je time, po tumačenju tog lista, u ime Svetog Arhijerejskog sinoda osudio najave demonstracija protiv rešavanja spora sa severnim susedom Grčke tako da Makedonija promeni naziv u “Nova Makedonija” što je nagovešteno ove nedelje.

Masovni mitinzi uz dirigovanje političkih stranaka i Crkve, čak i sa više od 100.000 učesnika u gradovima Grčke, a u Atini i sa milion, obeležili su izbijanje tog neobičnog spora među susedima pre skoro tri decenije, 1991. kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Rukovodstvo Grčke pravoslavne crkve je još tada izjavilo što i danas ponavlja, da Makedonija “uzurpira i pretenduje na ono što joj ne pripada, a to je grčki naziv Makedonije, i na taj način narušava grčko dostojanstvo i istorijsku realnost”.

U saopštenju Sveti Arhijerejski sinod je ukazao da je “Crkva rečju, delom i krvlju sveštenstva i naroda od davnina mučenički doprinosila grčkosti Makedonije”.(Agencije)