11. JANUAR

11/01/2015 Off By

<<<1848. – Umro je srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara i autor dela nacionalno-romantičarske egzaltacije, koji je nadimak dobio prema mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i vaspitač i pesnički učitelj njegovog sinovca Rada, kasnije Petra II Petrovića Njegoša. Na poziv kneza Miloša Obrenovića, vratio se 1831. u Srbiju i bio diplomatski agent za veze s Crnom Gorom, sekretar ministarstva prosvete, istoriograf kneza Miloša. Dela: spevovi „Srbijanka“, „Trojebratstvo“, „Trojesestarstvo“, tragedija „Obilić“, istorijski spisi „Istorija Srbije“, „Istorija Crne Gore“, zbirka narodnih pesama „Pjevanija crnogorska i hercegovačka“.


1158. – Krunisan je češki kralj Vladislav II.
1693. – Dogodila se nova erupcija vulkana Etna, na Siciliji (Italija).
1787. – Britanski astronom i kompozitor, nemačkog porekla, Vilijem Heršel (William Herschel) je otkrio da planeta Uran ima dva meseca, Oberon i Titan. Dve godine kasnije, objavio je pronalazak još dva Uranova meseca. On je takodje i prvi otkrio planetu Uran, 13. marta 1781. godine.
1815. – Rođen je u Glazgovu, Škotska, Džon Aleksander Mekdonald (John Alexander Macdonald), kanadski političar, prvi Premijer (Prime Minister) Dominiona Kanade. Kao Premijer je služio dva mandata, od 1867-73, i od 1878-91. Umro je u Otavi, 6. juna 1891. godine.
1848. – Umro je srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara i autor dela nacionalno-romantičarske egzaltacije, koji je nadimak dobio prema mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i vaspitač i pesnički učitelj njegovog sinovca Rada, kasnije Petra II Petrovića Njegoša. Na poziv kneza Miloša Obrenovića, vratio se 1831. u Srbiju i bio diplomatski agent za veze s Crnom Gorom, sekretar ministarstva prosvete, istoriograf kneza Miloša. Dela: spevovi „Srbijanka“, „Trojebratstvo“, „Trojesestarstvo“, tragedija „Obilić“, istorijski spisi „Istorija Srbije“, „Istorija Crne Gore“, zbirka narodnih pesama „Pjevanija crnogorska i hercegovačka“.
1919. – Rumunija je izvršila aneksiju (nasilno pripajanje) Transilvanije.
1922. – U Torontu, Kanada, je po prvi put na čoveku uspešno primenjen insulin, lek koji koriste oboleli od šećerne bolesti, dijabetesa. Leonard Tompson, 14-ogodišnji dečak je primio injekciju novog leka koji su pronašli kanadski istraživači Banting i Best. Njegovo zdravstveno stanje se veoma poboljšalo. Posle ovog dogadjaja, primena insulina je ušla u široku upotrebu u celom svetu. Zahvaljujuci insulinu mnogi pacijenti su u mogućnosti da normalno vode svoj život.
1923. – Francuske i belgijske trupe su okupirale Rursku oblast, u Nemačkoj, da bi primorale Nemačku da isplati ratne odštete iz Prvog svetskog rata.
1934. – Rođen je Žan Kretjen (Jean Chrétien), 12. Premijer (Prime Minister) Kanade.
1935. – Emilija Erhart (Amelia Earhart) kao prva žena pilot, izvršila sama u avionu let od Havaja u Pacifiku do Kalifornije.
1962. – Najmanje 2000 ljudi je izgubilo živote kada je lavina od snega, leda i stena, u peruanskim Andima, u Južnoj Americi, zatrpala devet sela.
1972. – Istočni Pakistan se odvojio kao nezavisna država i proglasio novo ime Bangladeš.
1980. – Engleski šahista Najdžel Šort (Nigel Short), je u svojoj 14. godini postao Medjunarodni velemajstor, kao najmladji igrač šaha u istoriji dodeljivanja ove titule.<


NA DANAŠNJI DAN

10. JANUAR

psavic

<<<1909. – Rođen je srpski fizičar i hemičar Pavle Savić. Svetski renome stekao kada je sa Irenom Žolio Kiri 1937. i 1938. u Parizu otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Od 1947. rukovodio je izgradnjom Nuklearnog instituta u Vinči i do 1960. je bio direktor Instituta.

 

 

9. JANUAR

mokranjac

<<< 1856. – Rođen je srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, član Srpske kraljevske akademije, horovođa Beogradskog pevačkog društva, jedan je od osnivača Srpske muzičke škole. Njegovo delo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike u XIX veku.

 

 

 

8. JANUAR

Elvis-Prisli1

<<<1935. – Rođen američki muzičar Elvis Aron Prisli (Elvis Presley), tzv. Kralj roka, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Prodao više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

 

 

 

 

7. JANUAR

nikola-tesla-s

<<<1943. – U Njujorku je umro Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike. Od 1884. do smrti živeo je u SAD, gde je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih nekoliko desetina ima široku primenu. Među njima je i serija izuma (1896-1914), koji čine temelj savremene radio-tehnike.