MAJA KOCIJANČIČ:EVROPSKA UNIJA PODRŽAVA NEZAVISNO I ODVAŽNO NOVINARSTVO ALEKSANDAR VUČIĆ: ODBACUJEM SVE NJENE NEOSNOVANE TVRDNJE

10/01/2015 Off By

Maja Kocijancic WNavodeći da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije, Kocijančičeva je ukazala da u nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama


alek101Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodine Devenport, da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ‎ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izrazavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima


 

PORTPAROLKA Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maja Kocijančič odbacila je tvrdnje premijera Srbije Aleksandra Vučića da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv srpske vlade.
“Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje”, navodi u reagovanju Maja Kocijančič.
Ona je istakla da Evropska unija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje.
Navodeći da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije, Kocijančičeva je ukazala da u nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama.
“Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija”, navodi Maja Kocijančič u saopštenju.
Istakla je i da je medijska kritika, poput one koju upućuje BIRN, neophodna kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada, a vlade bi zauzvrat trebalo da reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše.
Premijer Vučić je juče izjavio da je Balkanska istraživačka mreža bila plaćena da govori protiv “Er Srbije” i nedavno o navodnim manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava – Zapadno polje.
Iz Kabineta predsednika Vlade stigao je odgovor:
„Veoma sam iznenađen najnovijim tvrdnjama Maje Kocijančić i odlučno odbacujem sve njene neosnovane tvrdnje.
Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara.
Svestan činjenice da sam samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančić i gospodin Devenport veliki i važni funkcioneri EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi.
Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodine Devenport, da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ‎ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izrazavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima.
Uzgred, znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije, građane naše zemlje nisam ni obavestio da ti, koji su kod vas pobedili po strogim procedurama, pokušali su da natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. Za vas tričavih 23 miliona evvra. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona.
Na kraju, istinski verujem u evropske vrednosti, u vrednosti EU, ali ne verujem da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti.
Moj izbor je, uprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU.
Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite, i ne brinite, skloniću vam se sa puta , a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu“, navodi se u izjavi premijera Vučića.
Izjava predsjednika Vlade Srbije:
“Vrlo sam iznenađen najnovijim tvrdnjama Maje Kocijančić i odlučno odbacujem sve njene neosnovane tvrdnje.
Srbija podržava neovisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora diljem Europe i izvan nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokracije. Upravo zato, zaprepašten sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava me ušutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara.
Svjestan činjenice da sam samo običan predsjednik Vlade jedne geografski male zemlje, a da su gospođa Kocijančić i gospodin Davenport veliki i važni dužnosnici EU, nisam ni pomislio da će samo jedan moj mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za tisak izazvati takav bijes moćnih i značajnih ljudi.
Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodine Davenport, da li vi to zabranjujete predsjedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ne govore istinu i je li sloboda svakojakih riječi dozvoljena vama, a sloboda izražavanja i istine nije dopuštena nama običnim smrtnicima.
Usput, znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije, građane naše zemlje nisam ni obavijestio da ti, koji su kod vas pobijedili po strogim procedurama, pokušali su natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne tvrtke koja je čak 23 milijuna eura skuplja od ponude srpski tvrtke. Za vas tričavih 23 milijuna evvra. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 milijuna.
Na kraju, istinski vjerujem u europske vrijednosti, u vrijednosti EU, ali ne vjerujem da su licemjerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete naređujete svaku riječ i svaki potez bilo kakva vrijednost za koju se treba boriti.
Moj izbor je, usprkos svim rizicima kojima se izlažem, a vaša reakcija to jasno potvrđuje, da budem slobodan i dovoljno odvažan da vodim neovisnu i suverenu zemlju na putu ka EU.
Usput, ako vam osobno predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavijestite, i ne brinite, Skloniću vam se s puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu “, navodi se u izjavi premijera Vučića.<


EU

jadrankaJAVNO SLUŠANJE O UPRAVLJANJU SREDSTVIMA IPA 2 FONDOVA

EU – SRBIJA ⇒Jadranka Joksimović: IPA 2 će , kada je o Srbiji reč, biti će usmeren na

 

 

0303foto-betqaNIKOLIČ I VUČIĆ (ZAJEDNO) U OBRENOVCU

EKONOMIJA ⇒ Ovo je primer kako dobar narod, kao što je srpski i dobra uprava kao sto je

 

 

forFORUM MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I PRAVDE «EU ZAPADNI BALKAN»: KONFERENCIJA ZA MEDIJE

EU – ZAPADNI BALKAN ⇒Evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Adonopulos rekao je da nisu dovoljne samo pojačane

 

2006681749548abedb3ccf4181400116_640x427BEOGRAD: FORUM MINISTARA PRAVDE I U UTRAŠNJIH POSLOVA «EU ZAPADNI BALKAN»

EU – SRBIJA ⇒Stefanović je zadovoljan izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama i najavljuje nove