DJB: Koncesija za aerodrom Nikola Tesla – nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti

DJB: Koncesija za aerodrom Nikola Tesla – nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti

06/01/2018 Off By

 

Odluka Vlade Srbije o davanju aerodroma Nikola Tesla pod koncesiju francuskoj kompaniji Vanci predstavlja nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti i pljačke državne imovine, navodi Dosta je bilo u pisanom saopštenju medijima:

“Sinoć je objavljeno da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma Vansi Erpor (Vinci Airport) dala na 25 godina koncesiju za beogradski aerodrom za 501 milion evra.
Upozoravamo da je bez ikakve studije ekonomske opravdanosti koncesija veoma štetna za Srbiju i da iza nje stoje koruptivni dilovi kao i u svim poslovima sa ‘Arapima’ oko ‘Er Srbije’, ‘Beograda na vodi’, poljoprivrednog zemljišta i brojnih pokušaja prodaje državne imovine. Podsećamo, Transparentnost Srbije je pre nekoliko meseci tužila Upravnom sudu Vladu Srbije zbog njenog odbijanja da dostavi ili objavi dokumenta u vezi sa koncesijom za aerodrom.
Ovom koncesijom će biti oštećen budžet Srbije, ali i direktno građani i mali akcionari koji poseduju 17 odsto vlasništva Aerodroma „Nikola Tesla“.
Aerodrom je profitabilna kompanija i ne postoji razlog zašto bi ovaj državni monopol bio poklonjen bilo kojoj privatnoj firmi. Jedini monopol koji je gori od državnog je privatni.
Umesto rasprodaje državnih monopola, program DJB, oslanjajući se na iskustva svih uspešnih zemlja u svetu, govori o profesionalizaciji, departizaciji, izradi ličnih karata preduzeća, ekonomskim programima i izvođenju državnih kompanija na berze ne samo u Beogradu već i u nekim od evropskih berzanskih centara kao što su London i Varšava.
Podsećamo da je davanje koncesije za beogradski aerodrom omogućeno Zakonom o upravljanju aerodromima, koji je donet krajem 2016. bez ikakve rasprave u Skupštini, u paketu od 27 zakona i sporazuma koje je vladajuća većina progurala na silu u roku od samo nekoliko dana, odbijajući sve amandmane u noćnom zasedanju.
U svom neznanju i nemoći da stvori realne uslove za razvoj privrede, vladajuća koalicija i njeni nesposobni kadrovi bez dana radnog iskustva, ekonomsku politiku svode na stalne pokušaje prodaje državne imovine, prodaju plodnih vojvođanskih oranica, EPS-a, državnih vila i stanova i pljačkašku privatizaciju.
Rasprodaja državne imovine, davanje štetnih subvencija stranim investitorima i pravljenje koruptivnih dilova je, očigledno, jedino što ume da radi ova vlast, kao i ona pre nje, a sumnjive procedure pri donošenju zakona o upravanju aerodromima od početka nagoveštavaju da je u pitanju prljav posao sa velikim negativnim posledicama po srpsku privredu i građane” završava svoje saopštenje SJB.♦