#Kosovo bez stranih telefonskih operatera

#Kosovo bez stranih telefonskih operatera

02/01/2018 Off By

 

Portal “Kossev.info” piše da će 2018. godini na KiM završiti s radom strani telefonski operatori, i koristiće se samo pozivni broj za Kosovo +383. Portal su o ovome obavestili predstavnici Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

Strani telefonski pozivni brojevi, kao što su pozivni broj Monaka (+377), Slovenije (+386), i Srbije (+381) za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, ugasiće se do juna ove godine. Predsednik Borda, Krešnik Gaši, izjavio je da se do sada, primena pozivnog broja +383 odvijala prema predviđenoj dinamici plana migracije, sa aktuelnim pravilima za pozivni +383.
“Trenutno su u fiksnoj telefoniji sa pozivnim brojem 381 svi pozivi sa pozivnim 383 mogući da se ostvare, što znači da glavni operator Kosovo Telekom, i u odlaznim i u dolaznim pozivima – koristi pozivni 383, dok se u mobilnoj telefoniji pozivni 383 koristi u dolaznim pozivima iz drugih zemalja ka Kosovu. Sljedeća faza je faza kada će se početi sa uklanjanjem pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383,” kaže Gaši. U međuvremenu jedna od faza koja treba da se ove godine desi – promena SIM kartice za više od dva miliona korisnika mobilne telefonije.
Kosovu je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u decembru 2016., dodelila telefonski pozivni broj. Ovo je postignuto nakon sporazuma o telekomunikacijama u Briselu – između Beograda i Prištine. Ovaj sporazum, pored toga što se njime Kosovu dodeljuje telefonski broj, predvideo je i prestanak svih nezakonitih operatora na Kosovu. Prvog maja prošle godine, dva srpska operatora prestala su da funkcionišu, posebno na severu, dok, treći operator koji je bio nezakonit – radi, nakon što je dobio privremenu dozvolu i ograničio rad. Međutim, građani – kosovski Srbi, smatraju da je gašenje dva srpska operatora nepravedno, jer, po njima, “sada imaju operatora kojeg nisu birali”. Srbi sa Kosova navode da im smeta to što su primorani da koristi mrežu, kao i to da su ostali bez brojeva koji su godinama koristili.♦