#Retrospektivna izložba Marine Abramović u MSU na jesen – 2019 godine!

#Retrospektivna izložba Marine Abramović u MSU na jesen – 2019 godine!

02/01/2018 Off By

 

 

Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić, dogovorilo se sa Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Izložba ove renomirane umetnice biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Srbije Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine. Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe Čistač Marine Abramović, u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla.
Dogovoreno je da retrospektivna izložba „Čistač“, koja će biti postavljena u svega 7 gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, dođe u naš Muzej savremene umetnosti. Radi se o crtežima, slikama i instalacijama nastalih tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.♦