Brnabić: Podrška Srbije Fondu solidarnosti Republike Srpske

Brnabić: Podrška Srbije Fondu solidarnosti Republike Srpske

27/12/2017 Off By

 

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Banja Luci da je Vlada Srbije, za novoosnovani Fond solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, namenila 250 hiljada evra. Brnabić je naglasila da Srbija to čini pre svega što dva naroda povezuje veliko prijateljstvo i solidarnost.

 

Brnabić je, na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, kao dobar primer ukazala na veliku humanitarnu akciju „Bitka za bebe”, koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku kada je 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteno od Banja Luke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora.

„Građani Srbije i Republike Srpske do sada su mnogo puta pokazali humanost i da razumeju probleme drugih i verujem da će Fond solidarnosti Republike Srpske za lečenje obolele dece u inostranstvu biti jednako uspešan kao Budžetski fond Republike Srbije za lečenje oboljenja koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, od osnivanja Budžetskog fonda u Srbiji 2014. do danas je utrošeno skoro četiri miliona evra za lečenje i preglede 68 dece u inostranstvu, za 134 dijagnostike, kao i za dolazak stranih stručnjaka koji su na našim klinikama operisali 17 pacijenata.

„U toku je odlazak desetoro dece obolele od cerebralne paralize u zdravstvenu ustanovu u Istanbul, dok na Univerzitetskoj dečjoj klinici trenutno boravi ekspert iz Rusije koji će operisati troje dece“, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja.

„Sigurna sam da ova naša dva fonda mogu uspešno da sarađuju u budućnosti. Na nama ostaje da ukazujemo na potrebu obnove dobročinstava, da odajemo priznanja onima koji nastoje, na najbolje moguće načine, da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Svakoga dana moramo da činimo sve da spašavamo svaki život koji je ugrožen bolešću“, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Na donatorskoj večeri učestvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Oni su, zajedno sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović i ministrima iz Vlade Republike Srpske, razgovarali sa građanima koji su svoj doprinos akciji dali pozivanjem humanitarnog telefonskog broja.

Prikupljena sredstva namenjena su za Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, a čija je svrha da omogući lečenje oboleloj deci koja su državljani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i koja za to nemaju uslove u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.(Press Vlada)♦