Nebojša Stefanović: samo menjamo stare ulične kamere

Nebojša Stefanović: samo menjamo stare ulične kamere

27/12/2017 Off By

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je obraćanje potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića, koje se odnosilo na postavljenje video nadzora, potpuno netačno interpretirano u pojedinim medijima. To što je ministar rekao na Odboru za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije lako može da se ustanovi pregledom snimka sednice.

 

Iz MUP – a navode da je ministar Stefanović jasno rekao da je u Beogradu, u okviru pilot projekta „Bezbedan grad“, započeto obnavljanje video nadzora koji u prvoj fazi isključivo podrazumeva zamenu starih kamera. Nedvosmisleno je precizirao da to podrazumeva isključivo zamenu kamera MUP-a koje već postoje u Beogradu, a ne i postavljanje na novim lokacijama, kako su neki mediji preneli, dodavši da je „time rešena misterija kamera koje su prethodnih dana postavljene širom prestonice“.
„Prva faza podrazumeva zamenu starih kamera, dakle isti broj kamera koji postoji danas u Beogradu biće samo zamenjen novim kamerama, neuporedivo veće rezolucije, koje imaju mogućnost ne samo povećane rezolucije i boljeg zumiranja tablica, već upotrebe novog softvera koji će moći da detektuje automatski tablice, vozila, čak ukoliko se to bude pokazalo svrsishodno, naravno u skladu sa našom zakonskom regulativom, i softver za prepoznavanje lica“ rekao je ministar Stefanović na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.
On je precizirao da će policija time moći mnogo efikasnije da vrši pretragu lica za kojima sudovi raspisuju potrage, naravno veoma oprezno u skladu sa našim propisima.
Stefanović je saopštio da MUP namerava i da pokrije granične prelaze i najfrekventnije putne pravce u zemlji i da tako povećamo bezbednost svih građana.
„Iskustva iz Evrope i sveta pokazala su da veći broj tehnički upotrebljenih sredstava smanjuje stopu opšteg kriminaliteta. Tako da mislim da je ovo dobar potez koji Ministarstvo radi“ istakao je Stefanović.♦