Zoran Đorđević zadovoljan – radi kao Vučić!

Zoran Đorđević zadovoljan – radi kao Vučić!

27/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Ozbiljno i sistematski krenuo je ministar rada, zapošljavanja i boračke i socijalne politike, Zoran Đorđević u reorganizaciju svog ministarstva. Zato su ga danas, dok je predstavljao rezultate, mnogi novinari i ambasadori uporedili sa Aleksandrom Vučićem.

 

Iz Ministarstva odbrane doveo je svoje najbolje saradnike, a okupio i druge za koje smatra da su sposobni. Prvo ministarstvo u Srbiji koje je uvelu kontrolu finansija bilo je Ministarstvo odbrane. Đorđević je tu praksu uveo i u Ministarstvo rada. Svaka para koja uđe u budžet i fondove biti će kontrolisana.Tako se više nikada neće dogoditi da se novac dobije za jedno, a potroši za drugo. Ovo sa radošću dočekuje 587 hiljada invalida i 1 milion i 705 hiljada penzionera, kao i 622 hiljade nezaposlenih.
Đorđević je danas obradovao i starce. Svi državni starački domovi su prepunjeni. Zato će se raspisati tender i odabrati privatni domovi koje će država subvencionisati. Trenutno na smeštaj u dom čeka 904 staraca, a već u 2018 godini ni jedan starac kome je potrebna nega u domu neće biti odbijen.
Prioritet Ministarstva za iduću godinu je izrada socijalnih karti, kao i suzbijanje rada na crno. Koristiće se iskustva Norveške. Tako će poslodavac pre dovođenja radnika na novo radno mesto, morati da ga prijavi.
Na provokativno pitanje da li je u sukobu sa ministarkom Zoranom Mihajlović zato što nije prihvatio njen zakon o rodnoj ravnopravnosti, Đorđević je odgovorio:
-Ni jedan ministar ne sme da dovede državu u problem zbog svoje lične sujete.O Zoraninom predlogu mi smo imali negativno mišljenje, jer Zakon ima nekoliko nedostataka koje treba rešiti. Ja insistiram da on prođe redovnu proceduru – javnu raspravu, pa da dođe do Vlade koja će ga predati Skupštini.
Novinari su pitali Đorđevića zasto nije dozvolio da Dragan Đilas uplati 230 hiljada dinara jednoj dečjoj ustanovi. Odgovorio je:
-Neću dozvoliti ni jednom funkcioneru da na deci ometenoj u razvoju pravi svoju predizbornu promociju. Neka gospodin Đilas, a i drugi, uloži svoj novac anonimno. To je dobrodošlo.
Ministar Đorđević pročitao je novinarima izveštaj o maloletnoj devojčici koja ja pobegla iz hraniteljske porodice Mire Alečković, očajna što joj gospođa Alečković zabranjuje da viđa svoju ostalu braću, koja su takođe po hraniteljskim porodicama. Devojčica je bila zapuštena, prljava i imala je šugu.Iako zakon štiti maloletnike, godpođa Alečković je na konferenciji za štampu iznela sve podatke maloletne Lj.Đ.:
-Ja podržavam radnike u centrima za socijalni rad. Neću dozvoliti da bilo ko od njih trpi pretnje. Zato pozivam i vas novinare da ne pravite afere i ostavite ovo dete da mirno raste.

U idućoj godini, valjda po prvi put će doći na dnevni red i pitanja prosjaka i zloupotrebe dece. Ministar kaže da i zemlje EU imaju problema sa malim prosjacima i da se kod nas priprema zakon koji će pokušati da ovo reši.
Posle sednice pitala sam Đorđevića hoće li u saradnji s MUP – om Srbije krenuti u akciju protiv prosjačke mafije, koja trenutno tera više od 2.000 mališana da prose po ulicama. Odgovorio je da o tome dva ministarstva prave planove i da će se tek kada se promeni zakon moći nešto da napravi. Recimo, da se dete zatečeno na ulici odmah uzme i smesti u hraniteljsku porodicu ili socijalnu ustanovu, a da odgovaraju i majka koja ih je nosila, a i onaj koji je to organizovao.
O Zakonu o radu ministar kaže da ne treba žuriti pošto poto:
-Nećemo preko kolena.Radićemo ga do 2019 godine, da bude koristan svima.♦