Jubilej: “Jedinstvo” lučonoša srpskog novinarstva na KiM

Jubilej: “Jedinstvo” lučonoša srpskog novinarstva na KiM

26/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Rada Komazec

Juče je u Kosovskoj Mitrovici bio poseban dan pošto je list “Jedinstvo” u prisustvu velikog broja Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije obeležilo 73. godine postojanja. Kao informator srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ova novina je pre proterivanja iz matične zgrade iz Prištine zauzimala mesto u vrhu srpskog, odnosno jugoslovenskog žurnalizma.

Po rečima odgovorne urednice “Jedinstva” Rade Komazec srpski narod na Kosovu i Metohiji prepoznao ga je kao branioca identiteta i vernog tumača i svedoka i zato ova novina ima veliki ugled u narodu.

List “Jedinstvo” istinitim informisanjem decenijama iza nas predstavlja svedočanstvo i dokumentarnu građu za istoriju jednog naroda i vremena . U turbulentnim vremenima uspeli smo da se izborimo sa svim izazovima i da ostanemo medij uz čije ime stoji, pre svega, istina, kazala je Rada Komazec i dodala, ” za razliku od medija u slobodnoj Evropi naša javnost kojoj služimo pritisnuta je pored svakodnevnih životnih problema i borbom za opstanak na svojoj vekovnoj zemlji što nas obavezuje da budemo profesionalno, društveno i nacionalno odgovorniji.
Urednica Komazec je naglasila da je “Jedinstvo” okrenuto običnom čoveku i njegovom životu i da danas ostaje i vlada u vrhu novinarskih napora da se zabeleži život i uhvate burni događaji na prostoru pokrajine, istovremeno odupirući se tabloidizaciji i senzacionalizmu u novinarstvu.
Svetozar Vlahović, direktor Ustanove “Panorama” u okviru koje izlazi list “Jedinstvo” rekao je da je “Jedinstvo” 73 godine hroničar vremena, čuvar tradicije i srpske reči i ćiriličnog pisma na Kosmetu.
Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić poželivši još mnogo rođendana “Jedinstvu” naglasio je da su list “Jedinstvo” kao i oni koji ga stvaraju heroji na braniku otadžbine.


Na ovoj nesvakidašnjoj svetkovini dodeljuje se već pet godina nagrada “Mirko Čupić” za hrabrost u novinarstvu. Ovogodišnji dobitnik po oceni žirija je novinar komentator prvog kanala Ruske državne televizije Jevgenij Aleksandrovič Baranov.

Kako se navodi u obrazloženju žirija u brojnim reportažama sa Kosova i Metohije Baranov je prikazao potresna svedočenja , upečatljiva i istinita o životu preostalih Srba na KiM. Njegov film o Kosovu i Metohiji “Kraj – osuđeni na progonstvo” dva puta je prikazan na Ruskoj državnoj televiziji kao i u prevodu na RTS. Jako je zapažen i prikazivan i njegov film “Smrtonosni prah” koji govori o nezakonitoj upotrebi osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije , odnosno Srbije 1999. godine.
Rođendan listu Jedinstvo čestitali su između ostalih , Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, predsednik i generalni sekretar UNS-a Vladimir Radomirović i Nino Brajović, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, narodni poslanik Zvonimir Stević , potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i pobvratak Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić i drugi.♦