Inicijativa Ne da(vi)mo izbore: U Pećincima ugrženi demokratski izbori!

Inicijativa Ne da(vi)mo izbore: U Pećincima ugrženi demokratski izbori!

24/12/2017 Off By

 

U Pećincima se već nedeljama dešavaju stvari koje ne bi smele i ne mogu da postoje u državama u kojima se održavaju fer i demokratski izbori i u kojima vlada pravo a ne sila, i sve ono čega smo se pribojavali dostiglo je kulminaciju na današnji dan izbora.

Spisak uočenih neregularnosti, od kupovine glasača, preko javnog glasanja, praćenja i zastrašivanja građana, uključujući predstavnike političkih partija i izborne posmatrače, kojima nije data dozvola da učestvuju u izbornom procesu, po prvi put posle 2000. godine postaje predugačak, i očigledno je da je vlast ozbiljno degradirala okolnosti održavanja izbora u Srbiji.

Pećinci su samo jedna od opština u kojoj se ovakve stvari dešavaju, ali ona je zbog ogoljenosti nasilja u centru naše pažnje i ona predstavlja sliku budućnosti kakvu ne želimo. Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas šalje podršku opozicionim partijama i posmatračima izbora koji su uprkos ovakvim uslovima izašli na teren i brane demokratiju za sve nas. Na predstojećim izborima u Beogradu izaći ćemo na biračka mesta sa istim ciljem, i nadamo se da će poraz lokalne vlasti u Beogradu predstavljati jasan znak drugim gradovima i opštinama da je promena moguća.

Inicijativa sarađuje sa drugim građanskim pokretima van Beograda i pružaćemo im podršku kada se odluče da izađu na lokalne izbore u svojim sredinama. Razgovaramo sa opozicionim akterima u Beogradu o zajedničkom stavu prema uslovima održavanja izbora. Najvažnije od svega, da bismo bilo šta postigli, trebaće nam vaša pomoć u kontroli izbornog procesa, i Inicijativa će uskoro početi sa pripremama svojih kontrolora za lokalne izbore. Uradićemo sve da izbori u Beogradu budu fer i slobodni i da na njima građani pokažu da su bolji od vlasti koju sada imaju.(Press NDB)♦