Javna rasprava koja nam je uskraćena – Libekov panel ,,Partije o budžetu“

Javna rasprava koja nam je uskraćena – Libekov panel ,,Partije o budžetu“

22/12/2017 Off By

 

Jovana Stanisavljević

Danas je u Envoy Conference sali Dali održan Panel ,,Partije o budžetu.“. Ovom prilikom Libek je pozvao političke partije kako bi se razgovaralo o stanju u javnim finansijama i predviđenom budžetu za 2018. godinu.

 


Na panelu su govorili : Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, Dušan Pavlović, potpredsednik Dosta je bilo, Aleksandar Stanković, potpredsednik Nove stranke, Ivan Stefanović, predsednik resornog odbora Demokratske stranke za ekonomiju i Dušan Gamser, član predsedništva Liberalno-demokratske partije.
Pored prisutnih govornika, Libek je pozvao i predstavnike drugih političkih partija koji se nisu odvazvali pozivu.
⇒Na samom početku Mihailo Gajić se osvrnuo na Libekovu analizu budžeta.
,,Libek smatra da su procenjeni prihodi i rashodi sa ovakvim poreskim stopama i procenjenim ekonomskim rastom adekvatni, ne smatramo da će biti određenih iskakanja i neće biti smanjena poreskih stopa.“ rekao je Mihailo Gajić i naveo da je nivo ekonomskog rasta koji je predviđen prilično optimističan.
⇒Pričajući o glavnim ekonomskim problemima, Dušan Gamser iz LDP-a je istakao da glavni ekonomski problemi proističu iz političkih problema.
,, Glavni politički problem je nepostojanje konsenzusa u društvu i strateških pravaca razvoja u društvu. U Srbiji postoje otpori prema individualizmu i vladavini prava. LDP instistira na liberalnom pristupu i ekonomiju ne može rešiti država. Potrebna je veća privatizacija i manja regulacija.“ rekao je Gamser.
⇒Predstavnik Demokratske stranke Ivan Stefanović rekao je da ekonomski pristup pa ni trenutni budžet koji je formiran nije socijal-demokratski po svojoj orijentaciji.
,,Ekonomske i političke odluke i retorika ove vlasti nisu usmerene ka onome što bi trebalo biti poboljšanje svakodnevnog života. Umesto da se stvari na koje ne možemo uticati, a koje dolaze spolja, kao što su sniženje cena nafte i istorijsko nezapamćene niske kamatne stope zaduživanja u evrima, koriste za jačanje privrede, vreme se troši na prazne priče, zastave visoke 200 metara i fontane koje ne rade.“ naveo je Stefanović.
⇒Dušan Pavlović, potpredsednik Dosta je bilo kao glavni ekonomski problem u ovoj zemlji vidi ekstrakciju i da je to u određenoj meri vezano za budžet.
,,Čak i ako bismo imali povoljnu situaciju u okruženju, kao što i imamo u poslednjih nekoliko godina, mi ne vidimo veliki privredni rast u odnosu na zemlje u regionu. Vrednost koja se stvara u našoj privredi odlazi kroz političke kanale u privatne i strateške džepove. Sa jedne strane to je stranačko zapošljavanje, koje dovodi do većeg broja zaposlenih u javnoj administraciji nego što je nepohodno, a da biste onda te ljude isplatili vi morate da povećavate poreze i doprinose, a što znači da privredi ostavljate manje para“, rekao je Pavlović.

On je istakao da sa druge strane dajete velike povlastice javnim preduzećima koja ne posluju efikasno.
⇒Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović istakao je da je cilj trenutnog načina upravljanja stvaranje atmosfere gde će ljudi postati zavisni od države i državnog aparata, koji su na ivici egzistencije i koji nemaju mogućnost da vrše slobodno pasivno i aktivno biračko pravo.
,,U našoj zemlji, zbog trenutne političke situacije ne postoji razvojna politika i razvoj države nije cilj ove vlade. Druga stvar koju vidimo kao problem je uništavanje nacionalnih i državnih resursa i imovine i to ide do toga da pojedini tajkuni imaju u pravnom i operativnom vlasništvu čitave rudnike u Srbiji, državna imovina se kroz nameštene i stečajne postupke prodaje po višestruko nižoj ceni i državnom imovinom se ne upravlja na pravi način, već se svesno uništava“, rekao je Jovanović.
⇒Aleksandar Stanković iz Nove stranke je naglasio da je imao priliku da pogleda novi budžet i istakao da je budžet slika kakva je aktuelna vlast i kakva vlast gradi i vodi državu.
,, Kada pričamo o budžetu i gledamo stavke za šta je odvojeno i koliko, moramo da se vratimo u 2014. godinu, gde mi nemamo završni budžet, ne znamo koliko sredstava je za šta potrošeno i izdvojeno. Mi vidimo jednu lažnu sliku, netačno kreiranje suficita i smanjivanje deficita. Imamo Fiskalni savet koji je javno kritikovao produženje mere o smanjenu penzija i plata u javnom sektoru“. rekao je Stanković.
Nadovezivajući se na prethodne govornike, Dušan Gamser iz LDP-a je naveo da je nemoguće ograničiti korupciju bez bitnog smanjenja državnog bavljenja ekonomijom.
Ivan Stefanović iz Dsa poručio je da treba revidirati smanjivanje već niskih plata i nezakonito smanjivanje penzija.
Dušan Pavlović iz DJB-a je istakao da država plaća velike kazne i penale i da se neodgovorno upravlja parama.
,,Pre privatizacije potrebna je vladavina prava, jer u suprotnom privatizacija nema smisla. Trenutno postoji partijsko zapošljavanje i u privatnom sektoru.” – rekao je Pavlović.
Nikola Jovanović iz Narodne stranke dodao je da problem u Srbiji nije geopolitika, nego loše upravljanje.
,,Bez obzira da li ste za članstvo Srbije NATO ili neutralnost, vi morate da imate dobru upravu, a ne da urušavate sopstvene institucije.”
Na samom kraju Aleksandar Stanković iz Nove stranke rekao je da se država pokazala kao loš upravljač i dodao da je potrebno privatizovati proizvodnju električne energije i mnoge druge sektore.
,,Bez regulisanog prava svojine ne možete ništa da gradite. Rešiti izazove sa restitucijom. Vlast procese drži u fioci.” – istakao je Stanković.
Ovaj panel samo je jedan u nizu Libekovih događaja koji će biti održavani svakog meseca i na kojima ćemo razmatrati probleme populizma, pre svega ekonomskog populizma.♦