Hašim Tači: Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu je “istorijska nepravda”

Hašim Tači: Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu je “istorijska nepravda”

22/12/2017 Off By
Hašim Tači je rekao da “Kosovo nije Sirija” da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri i da je “Kosovo evropsko pitanje”.

On je tako na godišnjoj konferenciji za novinare prokomentarisao spremnost Rusije da učestvuje u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je ponovio da je tražio “direktnije učešće SAD-a”. Naglasio je potrebu da treća strana posreduje u dijalogu s Beogradom, što sada čini EU, ističući podršku SAD-a u tom procesu.
“Ja sam tražio direktnije učešće SAD-a. U dijalogu koji traje pet godina posredovao je EU uz američku podršku”, rekao je Tači, a prenela je Al Džazira. Rekao je i da je Kosovo “suverena i nezavisna zemlja” koja odluke o “dobrosusedskim odnosima” donosi sama, a da je adresa “koja olakšava i vodi dijalog, Brisel, odnosno Evropska unija, u koju teže da se učlane i Kosovo i Srbija”.
Tači je rekao da veruje i da će Rusija nakon okončanja ovog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti UN-a na članstvo Kosova. On je ponovio da proces dijaloga ulazi u “konačnu fazu”, a da to podrazumeva ili recipročno priznanje između Beograda i Prištine ili okončanje procesa s pravom Kosova da se učlani u UN. Tači je ponovio i da je Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu “istorijska nepravda”, ali da je formiran radi očuvanja partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU-om.(Agencije)♦