Srbija Zapadni ili Jugoistočni Balkan?

Srbija Zapadni ili Jugoistočni Balkan?

20/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Parlamentarni odbori za stabilizaciju i pridruživanju Evropske unije i Srbije danas su počeli Sednicu o saradnji EU i Srbije. Predsednik delegacije EU Eduard Kukan rekao je da Srbija dobro napreduje ka Evropi, da su njeni rezultati vidljivi i otvaranjem dva nova poglavlja:

– Nadali smo se da će ih biti i tri, jer su oni bili spremni. Mi želimo da se što pre udružimo sa zemljama koje teže Evropi a najbliže su njoj i spremne da uđu u porodicu zemalja koja živi na principima vladavine prava. To je porodica u kojoj može svako da veruje da će sud braniti njegova prava i kad se sudi i jačima od sebe. Naši glasači koje predstavljamo treba da imaju poverenje da je Srbija izrasla do tog nivoa. Krećemo se ka jednom venčanju. Obe strane žele da budu najpoželjnije. Inače budući brak nas može dovesti do svađa.
Ministarka za evropske integracije Jadrnka Joksimović primetila je da, ako se od kandidata za prijem traže rokovi, onda i on mora da traži rokove. Ona je zadovoljna dosadašnjim predsedavanjem Estonije:
– Očekivali smo da nam otvore tri poglavlja ali zemlje članice su odlučile drukčije. Sada dolazi na red predsedavanje Bugarske, koja je raspoložena da se otvore nova poglavlja i da pomogne regionu. To bi bilo korisno i nama i Evropi. Bugarska je najavila i Samit sa zemljama Zapadnog Balkana. I trudimo se da pripremimo otvaranje još bar četiri poglavlja.
Ambasadoir Estonije Danijel Erik Šer rekao je da nastavak ovog posla zavisi od kosovskih pregovora i ukupnog srpskog napretka. Napredak postoji ali treba raditi još na reformi pravosuđa, slobodi medija i zaštiti manjina. Njega raduje napredak Srbije u privrednoj freformi, ali upozorva da zemlja koja pregovara da uđe u EU treba sa njom da uskladi i spoljnu politiku i prihvati njeno ponašanje prema trećim zemljama. Saradnja u regionu je ključna i tu je on pohvalio ponašanje Srbije.
Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici najavio je tri važna događaja za iduću godinu: izveštaj EU u aprilu, samit regiona u Bugartskoj u maju i Evropski savet u junu:
-Voleo bih da ubrzamo ovaj proces. Potrebno je da se srpska zalaganja učine ubidljivim i da se objavljuju u domaćoj štampiu i objasni narodu kakve su koristi ulaska u Evropu. Za jedanaest meseci otvorili ste šest poglavlja i to je dobar rezultat. Beograd je konstruktivan i ima napretka u odnosu sa Prištinom. Pozdravljamo dijalog o KiM koji je pokrenuo Vučić . I odnosi u regionu su poboljšani. Što zemlje Balkana više sarađuju, sve brže idu ka Briselu. Pozdravljamo i srpsko učešće u misijama -vojnim i humanitarnim, kao i privredne reforme. I u rešavanju problema migranata je Srbija imala važnu ulogu. Sada je kod vas ostalo nekoliko hiljada, a EU je spremna da je podrži. Evropa je Srbiji korisna jer jedna trećina srpskog izvoza ide ka EU. Srbija je i najveće evropsko tržište, a i najveći donator. Samo preko Hipo fondova u Srbiji je stiglo 200 milion para iz EU.
Nekoliko srpskih poslanika ljuti su zbog upotrebe naziva Zapadni Balkan. Oni smatraju da to može da se odnoisi na BiH. Kažu da Srbija ispunjava sve teže zahteve, a smeta im i to što većina evropskih zemalja smatra Srbe za mali narod.
Jadranka Joksimović kaže da je bolje koristiti termin Jugoistočna Evropa jer to ima smisla. I tu Srbija pripada.
Evropski poslanici odgovorili su da se ne traže od Srbije žrtve več ono što se traži od svakog novog člana. Jer vladavina prava i borba protiv korupcije nisu žrtve za Evropu, već ono što je potrebno. Kada je Švedska ulazila u EU i od nje se to tražilo.♦