Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proslavilo je tri godine rada

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proslavilo je tri godine rada

20/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Lepo i svečano, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proslavilo je danas tri godine svog rada . Ovaj skup su nazvali Imamo dobre vesti i pozvali sve svoje saradnike.


Govorili su- izvršna direktorka NALEDa, Violeta Jovanović, studentkinja Visoke škole strukovnih studija iz Vršca, Aleksandra Jovanvić, predsednica Saveta stranih investitra FIC, Jana Mihajlova i ministarka slavljenica, Zorana Mihajović.
Zorana je najavila da naredne godine završavaju radovi na svim preduzetim projektima. U izjavi za novinare pomenula je 4 važna projekta:
-Autoput Niš – Mardare – Priština. Za njega je već izdvojen novac iz Budžeta. Drugi poduhvat je modernizacija i elektrifikacija pruge oko Niša, o kojoj se priča već 25 godina, a sada ćemo biti u stanju da za nju izdvojimo oko 250 miiona evra. Krajem januara potpisujemo ugovor sa Evropskom investicionom bankom, koji ćemo braniti u Parlamentu.
Već ove godine je rađena eksproprijacija. Nastavljamo na izgradnji pruge Beograd –Budimpešta.Treba da potpišemo ugovor za treću deonicu od Novog Sada do Subotice. Zato o upisu u katastar je velika reorganizacija Katastra, tako da ulazimo među prvih 20 zemalja po modernom katastruu Evropi.
Ministarka kaže da se raduje Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Jer, za saobraćaj su važni bezbedan put, bezbedan vozač. Mihajlovićeva kaže da je obezbeđeno 6 milijardi evra za sve investicije.Ali se i štedelo. Ukinuto je 100 kilometara šina na prugama koje nikada nisu korišćene. Na nekim mestima smanjena je radna snaga, ali su primani novi radnici tamo gde je tobilo potrebno.
Za most na Drini Srbija je obavila sve svoje preuzete zadatke. Izgradila je most i put do njega. Sada čeka da BiH ispuni svj deo posla:
– Jedan je dogovor, na njihovu inicijativu, dva puta menjan. Sada čekamo da ga usvoje i svake ih nedelje zovemo. Izgradnja puteva vezana je za potrebe građana i ne sme da zavisi od političkih odnosa.
Na pitanje da li je bio potreban lexspecialis za izgradnju srtanova namenjenih policiji i vojsci odgovara da je to jedini način da se posao započne što pre:
Postavljaju se razna pitanja. Bilo je i ono – zašto gradimo autoput do Prištine. A ja kažem – ne postoji put koji nije bitan za Srbiju. Najisplativija investicija je povezivanje sa regionom. Srbija nema more i trebaju joj luke.

⇐Na kraju svečanosti, Zorana Mihajlović je potpisala da će da donira svoje organe i dobila donorsku karticu. Ovaj primer naveo je još 20 gostiju da postanu donori. ♦