Kosovo (i dalje) izvan svetske carincke organizacije!

Kosovo (i dalje) izvan svetske carincke organizacije!

16/12/2017 Off By
Savet Svetske carinske organizacije sredinom 2018. razmotriće pristupanje Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Do tada status Kosova je „sporan“ i „zamrznut“, saopštila je Vlada Srbije.

Iz Vlade Srbije navode da je na vanrednom zasedanju Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu, održanom 14. i 15. decembra, odlučeno da se formira radna grupa koja bi se bavila pristupanjima organizaciji, uklјučujući Kosovo, a u skladu sa, dodaje se – odlukama Saveta ove organizacije iz jula, kada je i MSP Srbije saopštio da je doneta odluka o formiranju grupe.
Upravo će se ona, sa zaklјučcima i predlozima, obratiti Savetu naredne godine koji, kako ističu, “treba da razmotri pristupanje Kosova”.
“Kao i u julu, i na ovom, decembarskom zasedanju Saveta, pokazalo se da je Svetska carinska organizacija podelјena oko statusa tzv. ‘Kosova’,” saopštava Vlada Srbije.
Da je status Kosova u ovoj organizaciji „zamrznut“ srpska strana sopštila je i jula, ali su iz Prištine demantovali vest, uz podsećanje da je Kosovo u ovu organizaciju primljeno marta. Kao dokaz za to naveli su zahtev za isplatu u vezi sa članstvom, a na kojem se nalazilo i Kosovo.(Agencije)♦