Skupština Srbije u znaku “nebuloznih amandmana vladajuće koalicije”

Skupština Srbije u znaku “nebuloznih amandmana vladajuće koalicije”

12/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu, a na dnevnom redu su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu. Poslanici su početak rada iskoristili da postave pitanja Vladi Srbije, što im je omogućeno Poslovnikom o radu parlamenta utorkom i četvrtkom.

Prvi je govorio poslanik SRS Vojislav Šešelj koji je istakao da je Zakon o budžetu jedan od najvažnijih zakona, jer “ako on padne, pada i Vlada, a skoro nijedan narodni poslanik o njemu ne može da diskutuje”.
“Kod naših predaka iz 19. veka je bio toliko snažan osećaj za demokratiju da bi se, da je došlo do ovakve situacije da se Zakon o budžetu veže za još 30 nevezanih zakona, vlast i opozicija jurili motkama po ulicama. O njemu mora zasebno da se raspravlja, makar zasedali danonoćno. Nije nam ostavljeno dovoljno vremena, nismo mogli ni da ga pročitamo, ne možemo da govorimo o pojedinostima i amandmanima, jer nam je neko drugi pojeo vreme. Vladajuća stranka je izašla sa nebuloznim amandmanima kako bi trošila vreme i onemogućila nama koji kritikujemo budžet da govorimo. Mi moramo da čuvamo ugled Narodne skupštine i države, ne jurenjem kandžama opozicije po parlamentu, već tolerantnom raspravom o ovakvim zakonima”, poručio je Šešelj.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je danas MUP i ministra policije Nebojšu Stefanovića šta je učinila povodom prijava zbog organizovanih pretnji i poziva na ubistvo koje dobija od pojedinih desničarskih grupa. Marinika Tepić je podsetila da je dobila pretnje putem serije tekstova na internet portalima i preko društvenih mreža nakon što je u skupštini postavila pitanje “šta fašista Džim Douson radi u Srbiji i u službenim prostorijama Palate Srbija i to sa Mišom Vacićem”.
Dodala je da su se pretnje nastavile nakon priloga emitovanog na televiziji N1 “Ultradesničari s Vacićem u vladinoj kancelariji”, posle kojeg je Tepić podsetila da je Nova stranka pokrenula inicijativu o zabrani delovanja “Nacionalnog srpskog fronta”.

Poslanica NS-PSS Sanda Rašković Ivić pitala nje ministra zdravlja Zlatibora Lončara kakav je plan države sa Infektivnom klinikom u Beogradu koja se, kako je podvukla, nalazi u higijenski zabrinjavajućem stanju.
“Kad god se primi neki migrant sa povišenom temperaturom, lekarima ostaje jedino da mole Boga da je u pitanju “obična” influenca, a ne nešto što bi dovelo do epidemije u glavnom gradu. Ne razume se dovoljno značaj ove klinike i ostaje gorak ukus u ustima, jer je klinika uknjižena na 2 hektara i 24 ara, a taj teren je prekoputa Hrama Svetog Save, pa nam ostaje nada da zbog lokacije nije nekome već zapeo za oko”, navela je Rašković Ivić.

Poslanik DS Dejan Nikolić pitao je šta će se učiniti povodom opravdanih sumnji da je iz opštinskoj budžeta Mionice isplaćen novac po uigranoj šemi određenim licima, a završiće, kako je naveo, za finansiranje vladajuće stranke.
“Takođe, vrši se neverovatan pritisak u Pećincima na određena lica da povuku svoje kandidature, a na druge da glasaju za SNS. To čine batinaši u crnim džipovima. Šta će ministar Stefanović učiniti da se obezbedi minimum demokratskih uslova za održavanje lokalnih izbora”, podvukao je Nikolić.
Nakon završetka dela sednica za postavljanje poslaničkih pitanja, Nemanja Šarović iz SRS je reklamirao povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanica SNS Dušica Stojković govorila skoro sedam minuta, primetivši da je prihvatljivo da se poslanicima produži vreme 10 ili 15 sekundi, ali ne i dva minuta.

Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke obratio obratio se predsedavajučem Veroljubu Arsiću, inač nekada član SRS a sada SNS: “Kada je opozicija prekidate rigidno, a kada su predstavnici vlasti onda sve može. To vam kažem gospodine Veroljube Arsiću, da bi zbog građana žigosali vaše antidemokratsko ponašanja”.

Predsedavajući Arsić je primetio da bi Šarović, da je došao na početak postavljanja poslaničkih pitanja, mogao da vidi da je upravo lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je prvi govorio, takođe produženo vreme.
“Kolega Šaroviću, pre nego što mene žigošete trebalo je da dođete u 10 sati, a ne da ušetate pre pet minuta i onda da reklamirate povredu poslovnika. Šešelju sam isključio mikrofon u 5 minuta i 30 sekundi. On je tražio dodatno vreme i to sam mu i dao, pa ako je to važilo za šefa poslaničkog kluba SRS, važi i za koleginicu Dušicu Stojković. Nemojte više da budete advokat DS”, poručio je Arsić.

Rasprava u Skupštini Srbije danas je obeležila i oštra polemika poslanika Srpske napredne stranke i Demokratske stranke o tome kako je lider demokrata Dragan Šutanovac vodio Ministarstvo odbrane. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je Šutanovac zaposlen u Jugoimportu SDPR. On je kazao da je Šutanovac 2010. godine izvršio nabavku mobilnog sistema radio-relejnih uređaja i na kursnim razlikama oštetio Srbiju za 270 miliona dinara.
Martinović je rekao da nije sramota to što je Šutanovac zaposlen u SDPR, već je sramota što je tadašnja vladajuća koalicija za ministra odbrane izabrala čoveka koji je “otvoreno priznao da radi za strane interese”.
“Zbog toga nam se desilo uništavanje tenkova, topova, protivraketnih sistema i zbog toga je Vojska Srbija 2012. bila nesposobna da izvrši osnovni zadatak, a to je da brani zemlju od spoljne agresije”, rekao je on.
Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da Šutanovac nije zaposlen u SDPR-u i zatražio od Martinovića da priloži dokaz za tvrdnje koje je izneo. On je odbacio navode Martinovića i da je Šutanovac bio telohranitelj supruge Slobodana Miloševića, Mire Marković, kao i da nije radio kao izbacivač u noćnim klubovima.
Milojičić je kazao da o tome kako je Dragan Šutanovac vodio vojsku govori činjenica da se u DS učlanilo 10 generala.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je je nedopustivo da se neko u parlamentu bilo koga naziva stranim agentom i da je nešto radio u interesu druge zemlje i naglasila da presedavajući to ne sme da toleriše.

“O rezultatima Dragana Šutanovca na čelu vojske govore svi. Aktivni pripadnici vojske i danas govore da je to jedini period kada je vojska profesionalizovana i sistem urađen”, rekla je ona.

Sednica se nastavlja.