Sastala se Komisija za pripremu programa o izgradnji jevtinih stanova!

Sastala se Komisija za pripremu programa o izgradnji jevtinih stanova!

11/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti – Vojske, policije i Bezbednosno informativne agencije.

Novinarima je rekao da je ovo njegova stara ideja, ali do sada nije bio u prilici da je ostvari.Nije bilo novaca, jer su bivši vladaoci ispraznili budžet. Sada, posle finansijske konsolidacije, može da se ostvari poboljšanje standarda vojske i policije, a i izgradnja stanova. Tako će oni da žive bolje i lakše će planirati svoje porodice. U policiji 20.000 zaposlenih nema svoj stan, u vojsci – 14.000, a u BIA- 1500.
Predsednik kaže da će se dobrom saradnjom s bankama, povoljnim kamatama, postići da u Beogradu kvadratni metar ovih beneficiranih stanova košta do 550 evra, a uostalim gradovima oko 350 evra. Izračunao je tako da jedan stan od 60 kvadrata, kada se uzmu u obzir sve olakšice i 5 posto učešća za 30 godišnji kredit, može da košta oko 30.000 evra. Mesečna rata neće biti veća od 126 evra, a to je mnogo manje nego stanarina za 60 kvadrata privatnom stanodavcu. U pravila za dobijanje ovih stanova ugradiće se i obaveza da korisnik kredita ne napušta svoje radno mesto i zemlju određen broj godina.
Stanovi će se podizati na dobrim lokacjama, u blizini centra, a njihova izgradnja će angažovati domaći firme i tako doprineti povećanju BDP.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ovo inicijativa koju je Vlada primila od predsednika:
-Mislim da je važna, jer živimo u bezbednosno komplikovanim vremenima i važno je da oni koji rade na čuvanju bezbednosti, osećaju kako ih država podržava. Na ovom, prvom sastanku smo se dogovorili da se među buduće korisnike beneficiranih kredita uvrste i zatvorski stražari. Do 15. januara održaćemo drugi sastanak Komisije i utvrditi modele finansiranja, lokacije i uslove raspodele. Onda ćemo održati narednu konferenciju za novinare, kako bi sve bilo transparentno. Ukoliko ovaj model gradnje bude uspešan, ponovićemo sve i za mlade bračne parove, kao i za mlade naučnike.
Na pitanje zašto se jeftini stanovi odmah ne zidaju i za zaposlene u školstvu, predsednik je odgovorio da su prosvetari već bili bolje plaćeni, kaoi lekari. Recimo, kada su lekari u pitanju oni imaju 4 puta više rešeno stambeno pitanje, u odnosu na bezbednjake.
O odnosima i svađama u opoziciji i na pitanja PINK- a o tome, predsednik nije želeo da odgovara, kao i na pitanja o napadima nekih medija na njega. ♦