Skupština Srbije: počela rasprava o budžetu za 2018. godinu

Skupština Srbije: počela rasprava o budžetu za 2018. godinu

06/12/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Posle celodnevne rasprave o dnevnom redu Skupština Srbije ministar finansija Dušan Vujović počeo je sa obrazlaganjem budžeta. Rekao je da je budžet ambiciozan i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

U jednom trenutku Vujović je prekinuo izlaganje i zapretio napuštanjem Skupštine. Zatim je predsedavajući prekinuo sednicu. Razlog je bila opozicija koja je ometala Ministra da pročita obrazloženje budžeta.
Vujović je posle pauze upitao poslanike da li može da nastavi i poručio da ne moraju da ga slušaju ako to ne žele, a da svoje neslaganje mogu na drugi način da izraze.
Ali to nije bio kraj.Radikalka Vjerica Radeta je negodovala zbog, kako je rekla, ponašanja ministra Vujovića, “kome ovo nije prvi incident u skupštini” i poručila mu da, “ukoliko ne može da podnese atmosferu u parlamentu sutra ide u čitaonicu pošto je tamo tišina”.
Vjerica je zamerila Dušanu Vujoviću što nije objasno poslanicima zašto već godinama ne podnosi završni račun. Da li zato što “ima slabe živce, pa ne može da sluša poslanika”.
Dobacila je: “I on je nama bio dosadan, pa smo ga slušali”!

Zatim je Vujović nastavio da čita obrazloženje budžeta: “U novembru smo otplatili dug od 750 miliona dolara koji više nećemo morati da finansiramo. Veliki deo duga ćemo, ipak, morati da refinansiramo, kao što to radi većina zemalja u svetu”, rekao je.

Objašnjavajući plan zaduživanja za 2018. godinu, Vujović je rekao da je to deo budžeta koji se odnosi na budućnost, koji paralelno sa projektima u obrazovanju, treba da obezbedi bolju budućnost, ne za pet ni za 10, već za 30 i 50 godina.

“Mi sada završavamo za tri godine program koji je trebalo da se završi pre 10 – 20 godina”, istakao je on.
Ministar je naveo da se budžetom za iduću godinu planiraju rashodi na kamate, kao rezultat zaduživanja iz prošlosti, u iznosu od 118 milijardi dinara, što je za 16 milijardi manje nego pre godinu dana.
To smanjenje je, kako je objasnio, omogućila činjenica da su rezultate reformi koje smo sproveli prepoznala međunarodna tržišta, tako da nam je margina na kamatne stope pala sa 550 bazinih poena na 130 poena i manje.
U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

“Imaćemo i najveće povećanje plata i penzija koje smo imali ikada u jednoj godini, to je 35 milijardi za plate i 25 milijardi za penzije, što je ukupno 60 milijardi za te namene”, rekao je Vujović u Skupštini Srbije.
I dok je Dušan Vujović obrazlagao budžet neki poslanici u holu Skupštine kritikovali su budžet.
Prvi čovek pokreta Dveri Boško Obradović kritikovao je Predlog budžeta i zbog toga što se, kaže, više novca izdvaja za migrante, strane kompanije i nevladine organizacije nego za porodičnu politiku.
Obradović je na konferenciji za novinare kazao da će se strane kompanije koje su došle u Srbiju i sledeće godine subvencionisati, i to sa 12 milijardi dinara, dok je budžet kabineta za populacionu politiku oko 600 miliona dinara, što je, kada se to uporedi, dvadeset puta manje u odnosu na namenjen stranim kompanijama.
Sandra Rašković Ivić procenila je da je ovo “Predizborni budžet za odbranu prestola”:
“Neće biti nikakve reforme javnih preduzeća i reforme gubitaša. Niko se ne dira, sve ostaje po starom. Nema ni reči o ukidanju zabrane zapošljavanja u državnim ustanovama, a to se odnosi na profesore, medicinske sestre, lekare. Ni reči nema o zaustavljanju partijskog zapošljavanja, koje u našoj zemlji cveta”, rekla je Raškovićeva novinarima u Holu Skupštine.
Podsetila je da je prosečna penzija 2008. godine bila 237 evra, a da će nakon povećanja biti 209 evra i ukazala na to da su cene prehrambenih proizvoda povećane za 7,1 odsto.
“Ne da nema povećanja penzija, nego su one čak i pale u odnosu na 2014. godinu”, objasnila je.
Smatra da se iz budžeta izdvajaju sredstva za “mnogo besmislenih projekata”, kao što su projekti gondole sa Kalemegdana, auto-put Niš – Priština:
“Dok se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane povećavaju sredstva, i to nekritično i netransparentno, dotle nema nikakvog povećanja za zdravstvo, školstvo i kulturu, a ponajmanje za nauku, što bi trebalo da budu glavne stvari kojima bi država Srbija trebalo da posveti pažnju”, rekla je ona.
—–
Inače Skupština Srbije počela sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog budžeta za 2018. godinu i još 30 tačaka. Međutim, poslanici su počeli da “dopunjavaju” dnevni celih devet časova, dajući 171 predlog za dopunu.
Balša Božović (DS) tražio da se na dnevni red ponovo uvrsti predlog da se utvrde sve činjenice koje su dovele do rušenja privatne imovine u centru Beograda u noći između 24. i 25, i poručio da će uskoro izaći sa konkretnim dokazima da su pojedini predstavnici gradske vlasti bili prisutni na mestu rušenja u Savamali.
Tvrdi da je rušenje bila koordinisana akcija sa policijom, komunalnom policijom, gradskim službama i delom podzemlja koje je, kako tvrdi, učestvovalo u vezivanju građana, zabranilo im da zovu policiju i naređivalo policiji da ne izlazi na mesto događaja.

Posle kaznenog odsustva iz rada Skupštine vratio selider DJB Saša Radulović. Predlog nije prihvaćen s obzirom na to da je za njega glasalo 25 poslanika, kao što u dnevni red nisu ušli ni neki drugi predlozi šefa poslaničke grupe DJB.
On je, tražio da se osnuje anketni odbor koj bi proverio poslovanje EPS, ali je predložio i smenu predsednice parlamenta Maje Gojković i potrpedsednika Veroljuba Arsića.
Radulović je tražio i anketni odbor za ispitivanje navoda o kriminalnom delovanju dela navijačkih grupa i njihovim vezama sa vrhom države, te ispitivanje svih okolnosti ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.
Skupština je odbila više predloga opozicije za dopunu dnevnog reda, od kojih je DS podnela 50 predloga izmena zakona i 25 predloga za foirmiranje anketnih odbora.

Obrazlažući pojedine predloge, poslanik DS Balša Božović rekao je da SNS treba da bude sramota zbog umanjenja penzija.

“Sram vas bilo gospodo iz SNS”, rekao je Božović. Predsednica Maja Gojković mu je poručila da je prekoračio svaku moguću meru u obraćanju parlamentu, te da je direktno obraćanje bilo kome apsolutno zabranjeno u parlamentu.

“Vi uvek pravite problem. Povremeno se uzdržavate i onda počnete da vređate. Ne možete tako da govorite. Tolerisala sam uvrede i na moj račun. Nemojte to da radite”, poručula mu je Gojković.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i izmene zakona o Porezu na dodatu vrednost, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Biće razmotrene i izmene zakona o republičkim administrativnim taksama, o javnoj svojini i o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, a poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i o izmenama Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Skupština će razmatrati i potvrđivanje Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u vezi sa otvaranjem Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Beogradu. Poslanici će raspravljati i o izmenama Zakona o stečaju.
Sednica se nastavlja sutra u 10 časova. Biće burna.♦