Članovi Predsedništva BiH u Beogradu

Članovi Predsedništva BiH u Beogradu

06/12/2017 Off By

Ranka Čičak

Danas su u Beogradu razgovarale delegacije Srbije i BiH, a predsednik Srbije Aleksandar Vučć se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Draganom Čovićem i i članovima Predsednitva., Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivaniševićem.

Vučić i Čović ocenili su ovaj susret kao uspešan nastavak sve plodnije saradnje dve zemlje. Vučić je ekonomske rezultate saradnje stavio iznad nivoa političke saradnje, za koju se ne može reći da je loša. Za prvih 10 meseci ekonomska saradnja dve zemlje je 1 milijardu i 420 miliona evra, a svake godine raste za novih 700 miliona evra.To BiH stavlja na mesto prvog ekonomskog saradnika Srbije i obratno. Rešeni su problemi oko izvoza pilećeg mesa za Srbiju, a BiH otvara vrata srpskom pivu, sokovima, vodi i brašnu. Za Srbiju je važan izvoz mleka i mlečnih proizvoda.
Razgovaralo se i o pitanju graničnih prelaza, za koje je bilo još ranije obećano da će biti regulisano do kraja ove godine. Srbija je predložila da nastavi da koristi hidtoelektrane Zvornik i Bajina Bašta i da zemljište na kojem se one nalaze zameni metar za metar sa BiH na terenu koji BiH izabere. Drgo mesto kojese može menjati je teren pruge koja iz Srbije vodi ka Crnoj Gori, na relaciji Priboj – Rudo.
Dragan Čović kaže da je menjanje metar za metar zemlje model koji odgovara i kada se rešavaju granice sa Hrvatskom.
Novinare iz BiH je zanimalo kada će srpska strana, koja je preuzela brigu oko generala Novaka Čukića, osuđenog zbog dela uTuzli, okončati ovaj slučaj. Vučić je odgovorio da ce pravosudni organi Srbije nastaviti saradnju sa kolegama iz BiH, ali je to delikatan slučaj. Jer, treba poštovati bosansko pravosuđe, a i ne ugroziti ljudska prava osuđenog.
Na konferenciji za novinare došlo je i do nesporazuma, koji je šarmantno rešio predsednik Srbije. Naime, Vučić je obavestio novinare da je dogovoreno da sve dok Srbija ne zauzme stav po pitanju Kosova, BiH ima stav Srbije.
Bakir Izetbegović je reagovao:
-BiH međunarodnu politiku dogovara u Sarajevu. Pri svakom odlučivanju uzima u obzir stavove EU, kao i odnose sa Srbijom i Hrvatskom.
Novinari su tražili objašnjenje, a Vučić je rekao:
-Objasniću vam ja. Pročitao sam vam stenogram koji sam dobio. A tako se često desava… ♦