Goranci iz Albanije postali Bugari – traže škole!

Goranci iz Albanije postali Bugari – traže škole!

30/11/2017 Off By

 

Nakon što su Bugari priznati kao manjina, zajednica u Albaniji zahtijeva pravo na obrazovanje. Raspoređeni u devet sela na području Kukesa, Goranci kažu da sada očekuju da će njihova deca da uče bugarski, pored albanskog jezika.

Novi Zakon o nacionalnim manjinama u Albaniji je usvojen u oktobru i zvanično priznaje devet manjinskih zajednica. Tražimo obrazovni sistem na bugarskom jeziku. Mi jezik znamo, ne 100 posto, ali pisanje i čitanje su osnova”, kažu oni za portal “Koha Ditore”.
Bugarski pasoš, iako jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropskoj uniji, postao je izvor nade za stanovnike jedne od najsiromašnijih područja u Albaniji, ali takođe osuđuju zloupotrebe.
“Mnogi imaju pasoše, ali je puno ljudi i odbijeno, jer postoje neki slučajevi korupcije. Naši pasoši su otišli do Vlore”, kažu. Ako moraju da biraju između Albanije i Bugarske, Goranci kažu da će biti dobri jaganjci koji će sisati dve majke.
“Janje bolje da sisa dve majke nego jednu. Ješćemo i tamo i ovde”, kažu.
Priznavanje Bugara kao manjine pozdravio je bugarski predsednik, dok je potpredsednica Ilijana Jotova posetila Albaniju obećavajući nastavak svesrdne podrške zajednici.
Naime, portal “RadioGora” je pisao da je 15. novembra 2017. godine, bugarska potpredsednica Iliana Jotova posetila gorska naselja Šištavec i Orgostu. Poseta je usljedila nakon što je Republika Albanija nedavno priznala Bugare kao nacionalnu manjinu.
“Veoma sam srećna što slušam bugarski dijalekt koji se danas govori, i gledam mlade ljude koji imaju svoj jezik, svoju kulturu i nošnju. Nastojaćemo da vam omogućimo da bugarski učite i u školama”, izjavila je tada u svom govoru potpredsednica Jotova. Prema rezultatima popisa u kosovskom i albanskom delu Gore živi nekoliko desetina Bugara. Gotovo svi su se izjasnili kao Bugari kako bi lakše dobili bugarske pasoše, odnosno ostvarili pravo na besplatno školovanje u Bugarskoj. Prema nezvaničnim podacima bugarske pasoše posjeduje oko 100-tinjak meštana Gore. Prije nekoliko sedmica, bugarska televizija “BTV” objavila je jednu video reportažu snimljenu u Gori u kojoj su svi meštani Gore prikazani kao Bugari. Sagovornici su meštani i predstavnici bugarskih udruženja koja deluju u Gori. Rasmin Hamza iz Krsteca, predsednik udruženja “Ujedinjeni Bugari Kosova” kazao je da je prvi cilj njihovog udruženja da se prizna Bugarska nacionalna manjina na Kosovu, kao i da nastoje da otvore škole na bugasrkom jeziku u Gori.(Agencije)♦