Startovala modernizacija pruge Beograd – Budimpešta

Startovala modernizacija pruge Beograd – Budimpešta

28/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Predstavnici naše vlade razgovarali su jutros u Budimpešti s mađarskim i kineskim kolegama o rekonstrukciji pruge Beograd Budimpešta, a već danas oko 14 časova na železničkoj stanici Zemun simbolično su uklonjeni stari pragovi i počela modernizacija.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je premijer Vlade Mađarske Viktor Orban pohvalio našu ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović što je brže od Mađarske krenula u relizaciju ovog projekta.
Zorana je srećna što je pre tri godine, kada je počela da radi na pripremama dokumentacije premijer bio Aleksandar Vučić:
-Nije bilo lako, ali on mi je mnogo pomogao. Ovo je najveći pojedinačni projekat u Srbiji po vrednosti. Mi smo pre tri godine dobro znali da nam vozovi idu do 45 kilometara na sat i da u proteklih trideset godina ništa nije urađeno na modernizaciji. Zato smo se potrudili i modernizovali 230 kilometara pruga, modernizovali železnicu, pa naši ljudi već rado putuju vozovima.
Trilateralni projekat modernizacije priuge Beograd – Budimpešta prvi je u okviru saradnje Kine i istočne Evrope koji zajednički ostvaruju Srbija, Mađarska i Kina. Vrednost mu je 2 milijarde dolara. prva deonica je Beograd – Stara Pazova. Kompletno se rekonstruiše, pa će brzina na deonici od centra Beograda do Batajnice biti 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove vozovi će ići 200 kilometara na sat. Dužina deonice je 34,5 kilometara. Samo ovaj deo do Stare Pazove će koštati nešto više od 350 miliona dolara.
Ana Brnabić procenjuje ovaj događaj važnim, zato što je to prvi put da se pravi ovako veliki posao između Kine i Evrope preko Srbije.♦