Istraživanja: Kosovo do 2050. za 17 posto veći broj – Srbija bez trećine stanovnika!

Istraživanja: Kosovo do 2050. za 17 posto veći broj – Srbija bez trećine stanovnika!

28/11/2017 Off By

 

Portal “Factsmaps.com” napravio je projekciju kretanja broja stanovnika u Evropi do 2050, na osnovu podataka iz više svetskih izvora i baza podataka.

Prema tim procenama, broj stanovnika Kosova će za nešto više od tri decenije biti za 17 posto veći. Portal “Factsmaps.com” je došao je do računice da bi Kosovo 2050. godine moglo da ima nešto više od 2,2 miliona stanovnika. Prema podacima navedenim na mapi objavljenoj na tom portalu, Kosovo danas ima 1,9 miliona stanovnika. Izvori i baze podataka na koje se portal poziva su Međunarodna baza podataka, Međunarodni programski centar, Američki biro za popis stanovništva, američko Ministarstvo trgovine, Svetski pregled podataka, CIA i Svetski almanah.
Portal, međutim, nije dao objašnjenje uzroka povećanja broja stanovnika. “Factsmaps.com” je uradio mapu broja stanovnika svih evropskih zemalja, a Kosovo je na ovoj mapi pri vrhu lestvice po povećanju populacije, a ispred su šest evropskih zemalja koje bi mogle da povećaju broj stanovnika više od Kosova u naredne 32 godine.
Smanjenje populacije je, međutim, problem s kojim se suočava većina evropskih zemalja, pa tako, sudeći prema statistici ovog portala, preti pad broja stanovnika – pre svega Srbiji, za koju se predviđa pad populacije za gotovo trećinu. Sličan scenario, samo sa različitim procentima pada, mogu da očekuju i sve bivše jugoslovenske republike, ali i Bugarska, Mađarska, Rumunija i Albanija, kao i Grčka. I za Rusiju se, prema istim međunarodnim statističkim podacima, prognozira opadanje broja stanovnika za 9,78 odsto, dok je za Nemačku očekivan pad od 12,87 odsto. S druge strane, među zemljama koje mogu da očekuju rast populacije prednjači Luksemburg, koji se nalazi u samom vrhu evropske liste sa prognoziranim rastom broja stanovnika od čak 48,37 odsto, a zatim slede Irska, Island, Švedska, Norveška… U istu grupu spadaju i Kipar, Španija, Švajcarska, Belgija, Britanija, Francuska, Holandija, Austrija i Italija, dok Finska već prelazi u drugi deo skale – onaj kome preti pad broja stanovnika.(Agencije)♦