Igor Šoltes, izvestilac EP: Kosovo mora da se suoči sa prošlošću!

Igor Šoltes, izvestilac EP: Kosovo mora da se suoči sa prošlošću!

26/11/2017 Off By
Igor Šoltes, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo izjavio je da Kosovo mora da se suoči sa prošlošću, koje, “sa zvezdicom”, Brisel posmatra odvojeno od Srbije u procesu približavanja EU.

“Ne može biti mira bez pravde, a pravda je ključni faktor za pomirenje”, ističe Šoltes.

On, međutim, nije precizirao na koju “prošlost Kosova” misli, te da li je reč o zločinima OVK nad Srbima, čije se procesuiranje očekuje pred Specijalnim sudom u Hagu.
Šoltes je, u intervjuu za Juropien Vestern Balkans, ukazao da je sprovođenje reformi od ključnog značaja za konsolidaciju kosovskih institucija i za napredak Kosova na putu ka Evropskoj uniji.
Pored toga, potpuna normalizacija odnosa sa Beogradom treba da bude glavni prioritet Prištine, a pitanje ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspostavljanja Zajednice srpskih opština ne treba mešati ili njima manipulisati, ukazuje izvestilac EP.
Formiranje Zajednice srpskih opština nije uslov za viznu liberalizaciju, već “jedan od mnogih sporazuma potpisanih u okviru dijaloga Beograd-Priština, koji još uvek nije implementiran”, rekao je Šoltes.

Upitan da li očekuje napredak u implementaciji sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, izvestilac EP je rekao da to zavisi od istinske volje dve strane da krenu napred.

“Srbija i Kosovo su veoma svesni da je njihov napredak na putu ka EU povezan sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine”, istakao je Šoltes.
Šoltes smatra i da bi priznavanje Kosova od strane svih članica EU bilo korisno na normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda i povećanje kredibiliteta EU u sopstvenoj spoljnoj politici.♦