Skupština Srbije: Da li je Transportna zajednica “mala vrata” za priznanje Kosova?

Skupština Srbije: Da li je Transportna zajednica “mala vrata” za priznanje Kosova?

24/11/2017 Off By

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su danas četiri ugovora, među kojima su i ugovori o osnivanju Transportne zajednice zemalja Zapadnog Balkana i o zajmu kod kineske Eksim banke za modernizaciju i rekonstrukciju pruge od Beograda do Budimpešte.

Potvrđivanje Ugovora o Transportnoj zajednici omogućiće da se 7. decembra, na sastanku ministarskog saveta, izglasa da sedište Sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan bude u Srbiji.
Usvajanje ovih ugovora pratila je burna rasprava između opozicije i pozicije.
Najveći “krivac” bilo je pitanje da li se predloženim ugovorom o Transportnoj zajednici priznaje nezavisnost Kosova. Raspravljalo se i o tome ko je američki čovek u Vladi, ali i o presudi Ratku Mladiću, ideologijama, 5. oktobru i o Zoranu Đinđiću.

Raspravu je počeo Milorad Mirčić iz SRS koji je govorio o ministarki Zorani Mihajlović kao “američkom čoveku” u Vladi Srbije, i o tome da Ugovor o Transportnoj zajednici ništa ne valja za Srbiju, jer tu ideju, kako je rekao, podržava i “šljam iz DOS-a”.
Zatim je njegov kolega iz SRS Nemanja Šarović pitao kakav je to ugovor o osnivanju Transportne zajednice? To je međunarodni, međudržavi ugovor i jedna od strana potpisnica je – Kosovo. Dakle da se mi ne lažemo da li je to formalno priznanje, možda formalno priznanje nije, ali je to međudržavni ugovor kakav potpisujemo i sa drugim stranama potpisnicima. To je ono što je potpuno jasno. Ovo je definitivno još jedan korak ka zaokruživanju nezavisnosti Kosova. To je kao što znate protivustavno, protivzakonito i za to ćete odgovarati kad tad.
Potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je iz politike Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića jasno da Srbije nije i neće ni u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova, te da SNS, za razliku od SRS, ne koristi pitanje KiM u dnevnopolitičke svrhe.

Poslanik DS Radoslav Milojičić nije bio zadovoljan predsedavanjem Veroljuba Arsića (SNS) zato što nije opomenuo Milorada Mirčića kada je poslanike opozicije nazvao “šljamom”.
“Razumem da vi imate blagonaklone odnose ka radikalima, bili ste u istoj stranci 20 godina. Mi se protiv te ideologije borimo 27 godina i dalje ćemo se boriti”, reagovao je Milojičić.
Uvek dežurni šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović reko je Arsiću da prenese Milojičiću “koji se 20 godina bori protiv mrapčne ideologije rata” da je nekadašnji predsednik DS-a Zoran Đinđić na Vidovdan 1994. uputio pismo generalu Ratku Mladiću sa čestitkama povodom Dana Vojske Republike Srpske.
Iz pisma, odnosno Martinovićeve interpetacije, saznajemo da je “Vojska Republike Srpske nastala u ratu primer kako jedna mala, ali narodna vojska može uspešno sačuvati državu i zaštiti narod”, Martinović je pritom potsetio da je ta ista DS pre dva dana saopštila da je presuda Mladiću “dugo očekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja”.
Dobro pripremljeni Martinović pitao je poslanike DS “Da li ste imali paravojne formacije u BiH koje je vodio Ljubiša Savić, zvani Mauzer koji je direktno polagao račune centrali DS-a u Beogradu? Sećam se tzv. Sokobanjske deklaracije iz 1992. kada je DS rekla da je njen cilj da se ujedine sve srpske zemlje Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Crna Gora, Srbija i da to bude savez srpskih država. To je bila zvanična politika DS 1992. godine.
Bilo je tu još rasprave. Socijalista Neđo Jovanović smatra da “Jedna partija koja traje toliko dugo ni u kom slučaju ne može odgovarati za bilo šta”.
“Jedna partija koja traje toliko dugo ni u kom slučaju ne može odgovarati za bilo šta”, kaže Jovanović.
Miričić je tvrdio da se Ugovorom o Transportnoj zajednici priznaje Kosovo i naveo da je ministarka Zorana Mihajlović od prvog trenutka pokazivala jasno svoje namere – da se “uradi sve što naredi američki ambasador”.
Rekao je da nju nije briga za ono što govore predsednik države ili vlade, već koristi floskule da pokaže koliko im je odana.
“Ne možete da tražite vernog slugu koji je služio više gospodara, od Miroljuba Labusa, Mlađana Dinkića do Aleksandra Vučića”, tvrdi Mirčić.
Mirčić smatra i da Amerikanci ne mogu preko noći da nateraju Aleksandra Vučića da prizna Kosovo, ali mogu preko “svojih ljudi” u Vladi Srbije.
Bilo je još vređanja. Zabavno je bilo.♦